Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia UNESCO a veda

V egyptskej púšti objavili fosíliu veľryby starej 41 miliónov rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zmienené lokality pred 56 až 34 miliónmi rokov v eocéne ležali pod tropickým morom.

Káhira 11. augusta (TASR) - Vyhynutý druh veľryby, ktorý žil pred 41 miliónmi rokov, objavili paleontológovia v Egypte. Živočích existoval v čase, keď predkovia veľrýb práve dokončovali svoj presun zo súše do mora, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AFP.

Vedecký tím nazval tento druh Tutcetus rayanensis podľa staroegyptského kráľa Tutanchamóna a chránenej oblasti Wádí al-Raján v egyptskej oáze Fajjúm, kde tento typový exemplár našli.

S odhadovanou dĺžkou 2,5 metra a telesnou hmotnosťou približne 187 kilogramov je Tutcetus najmenším dosiaľ nájdeným druhom bazilosauridov – najstarších známych veľrýb, ktoré žili výlučne vo vode.

Vedúci výskumného tímu Hišám Sallám z Americkej univerzity v Káhire (AUC) uviedol, že ide o "pozoruhodný objav, ktorý dokumentuje jednu z prvých fáz prechodu na plne vodný spôsob života".

Bazilosauridy "mali vyvinuté znaky podobné rybám, ako napríklad zjednodušené telo, silný chvost, plutvy a chvostovú plutvu, pričom posledné zadné končatiny boli dostatočne viditeľné na to, aby sa dali rozpoznať ako 'nohy', ktoré sa nepoužívali na chôdzu, ale pravdepodobne na párenie", uviedol Sallám vo vyhlásení AUC.

Erik Seiffert z Univerzity Južnej Kalifornie (USC), spoluautor zistení tímu publikovaných vo vedeckom časopise Communications Biology, uviedol, že eocénne fosílne náleziská v egyptskej Západnej púšti sú už dlho najvýznamnejšie na svete pre pochopenie raného vývoja veľrýb a ich prechodu na plne vodnú existenciu.

V guvernoráte Fajjúm sa zhruba 150 kilometrov juhozápadne od Káhiry nachádza aj Wádí al-Hitán – Údolie veľrýb –, ktoré je zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO a v ktorom sa našli stovky skamenelín niektorých z najstarších foriem veľrýb.

Zmienené lokality pred 56 až 34 miliónmi rokov v eocéne ležali pod tropickým morom.