Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

V Iraku objavili staroveký chrám spojený s Alexandrom Veľkým

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Vykopávky na juhu Iraku vedú archeológovia z Britského múzea v Londýne. Mesto v staroveku založili Sumeri a kedysi bolo známe pod názvom Girsu, aktuálne sa nazýva Tello.

Bagdad 12. decembra (TASR) – Archeológovia na juhu Iraku objavili počas vykopávok dva staroveké chrámy postavené jeden na druhom. Novší z chrámov je spojený s Alexandrom Veľkým a Herkulom. TASR informuje na základe správy servera Live Science.

Vykopávky na mieste starovekého megamesta na juhu Iraku vedú archeológovia z Britského múzea v Londýne. Mesto v staroveku založili Sumeri a kedysi bolo známe pod názvom Girsu, aktuálne sa nazýva Tello.

Starší z chrámov existoval približne 1500 rokov pred vybudovaním novšieho helenistického chrámu. Ten bol zasvätený gréckemu bohu Herkulovi a jeho sumerskému náprotivku, bohu Ningirsuovi/Ninurtovi, uviedol pre Live Science archeológ a kurátor zbierok starovekej Mezopotámie v Britskom múzeu Sebastien Rey, ktorý vykopávky viedol.

Prítomnosť novšieho chrámu na mieste staršieho sumerského naznačuje, že obyvatelia Babylonskej ríše v štvrtom storočí p. n. l. svoju históriu dôverne poznali, uvádza Rey. "Dedičstvo Sumerov bolo u nich stále veľmi živé," dodáva.

Na grécky pôvod novšieho chrámu poukazuj drachma (staroveká strieborná grécka minca) objavená v úkryte pod oltárom či svätyňou. Druhou indíciou je pálená tehla s nápisom v gréčtine a aramejčine.

Na mieste sa našli aj obetné dary z rôznych miest helénskeho sveta, ktoré priniesli návštevníci chrámu. Sú nimi rôzne hlinené figúrky vojakov, napríklad macedónskych jazdcov na koňoch. Rey pripomína ich výrazné spojenie s Alexandrom, zároveň je však možné, že sú iba prejavom kultu vojnového hrdinstva.

"V kombinácii s jasnými znakmi alexandrovskej prítomnosti v chráme to vytvára zaujímavú možnosť, že Alexander bol priamo a aktívne zapojený do jeho obnovenia, alebo že po smrti tohto Macedónčana (chrám) slúžil ako jeho pamätník," dodáva Rey.

Výskumníci však zatiaľ napriek množstvu náznakov nevedia s istotou povedať, či Alexander Veľký toto miesto skutočne navštívil.