Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

V Izraeli našli základy jednej z najstarších mešít na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pred tromi rokmi objavili neďaleko tejto lokality mešitu z rovnakého obdobia (7. – 8. storočie). Vedci obe islamské modlitebne označujú za "jedny z najranejších mešít na svete".

Jeruzalem 22. júna (TASR) - Izraelskí archeológovia odkryli na juhu krajiny zvyšky ojedinelej mešity, ktorá podľa nich osvetľuje problematiku prechodu tohto regiónu od kresťanstva k islamu. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

Základy mešity, ktorá vznikla pred viac než 1200 rokmi, objavili počas stavebných prác pri beduínskom meste Rahat v Negevskej púšti, uviedol vo vyhlásení Izraelský pamiatkový úrad (IAA).

Mešita pozostávala zo štvorcovej miestnosti, pričom jedna z jej stien s polkruhovým výklenkom smerovala na juh k Mekke, moslimskému pútnickému miestu v Saudskej Arábii.

"Tieto unikátne architektonické prvky svedčia o tom, že budova bola využívaná ako mešita," tvrdí IAA s tým, že neveľký svätostánok mohol naraz poňať niekoľko desiatok veriacich.

V malej vzdialenosti od mešity objavili aj "luxusnú obytnú budovu" s pozostatkami stolového riadu a sklenených predmetov, ktoré poukazujú na bohatstvo jej obyvateľov, uviedol IAA.

Pred tromi rokmi objavili neďaleko tejto lokality mešitu z rovnakého obdobia (7. – 8. storočie). Vedci obe islamské modlitebne označujú za "jedny z najranejších mešít na svete".

Najnovší nález osvetľuje "historický proces, ktorý sa odohral v severnej časti Negevskej púšte so zavedením nového náboženstva – islamu –, novej vlády a kultúry v regióne", uviedol IAA.

"Tie sa postupne etablovali a zdedili skoršiu byzantskú vládu a kresťanské náboženstvo, ktoré panovali v krajine stovky rokov," dodal vo vyhlásení pamiatkový úrad židovského štátu. K dobytiu regiónu moslimami došlo v prvej polovici 7. storočia.

Obe mešity, ktoré boli objavené pri Rahate, budú zachované na svojich súčasných miestach ako historické pamiatky alebo ako aktívne modlitebné miesta, uviedli izraelskí archeológovia.