Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

V Nemecku archeológovia našli meč z bronzovej doby, doteraz sa leskne

V južnom Nemecku archeológovia objavili asi tritisícročný dobre zachovaný bronzový meč. Foto: TASR - AP

Meč pochádza z konca 14. storočia pred naším letopočtom a objavili ho počas vykopávok v Nördlingene medzi Norimbergom a Stuttgartom v spolkovej krajine Bavorsko.

Berlín 19. júna (TASR) - V južnom Nemecku archeológovia objavili asi tritisícročný dobre zachovaný bronzový meč, ktorý sa ešte "stále takmer leskne". TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Meč pochádza z konca 14. storočia pred naším letopočtom a objavili ho počas vykopávok v Nördlingene medzi Norimbergom a Stuttgartom v spolkovej krajine Bavorsko. Má bronzovú osemhrannú rukoväť a ležal v hrobe, v ktorom v rýchlom slede pochovali s ďalšími bronzovými predmetmi troch ľudí — muža, ženu a chlapca, uviedol vo vyhlásení Bavorský krajinský úrad na ochranu historických pamiatok. Zatiaľ nie je jasné, či pochovaní boli príbuzní.

"Meč a spôsob pochovania ešte treba preskúmať, aby naši archeológovia vedeli tento nález presnejšie kategorizovať," povedal vedúci úradu Mathias Pfeil. "Už teraz však môžeme povedať, že jeho zachovanosť je mimoriadna. Takýto nález je veľmi vzácny," dodal.

Podľa odborníkov slúžil nájdený meč ako skutočná zbraň, ale pravdepodobne ho nepoužili v boji. Pred 3000 rokmi bolo v Európe len niekoľko miest, kde sa s takýmito typom zbraní obchodovalo. Patrili k nim južné Nemecko, severné Nemecko a Dánsko.

Nálezy mečov z tohto obdobia sú v Nemecku pomerne vzácne. Väčšinou pochádzali z mohýl, ktoré boli odhalené v 19. storočí, alebo ako jednotlivé nálezy, uviedol úrad.