Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

V Paríži je výstava ilustrátorov ocenených na bratislavskom Bienále

Na archívnej snímke diela ilustrátora detských kníh ocenených na Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Foto: TASR - František Iván

Bienále ilustrácií Bratislava je unikátna, nekomerčná medzinárodná súťaž originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež.

Paríž 3. novembra (TASR) - Výstavu pod názvom Azyl imaginácie, prezentujúcu 53 ilustrátorov ocenených na Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) počas uplynulého polstoročia, dnes popoludní slávnostne otvorili v Salle des Actes, parížskom sídle Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Podujatie sa koná pod záštitou generálnej riaditeľky UNESCO Iriny Bokovovej. TASR o tom informovala Zuzana Jarošová, generálna komisárka BIB.

Výstavu 25 ilustrátorov, víťazov BIB Grand Prix, a 28 slovenských ilustrátorov ocenených na bratislavskom Bienále pripravila Bibiana - Medzinárodný dom umenia pre deti, v spolupráci s UNESCO a s podporou Ministerstva kultúry SR v rámci podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Na vernisáži vystúpil Vincent Defourny, riaditeľ sekcie UNESCO pre styk s verejnosťou, ako aj veľvyslankyňa Stálej delegácie SR pri UNESCO Klára Novotná. Výstavu otvorila Zuzana Jarošová, generálna komisárka BIB a predsedníčka Medzinárodného výboru BIB.

Výstava BIB predstavuje ocenené diela svetoznámych ilustrátorov Segawu, Popova, Löfgrena, Ensikata, Clementa, Murawského, Jarrieho, Battuta, Tassiesa, Golduziana či Carlinovej.

Zo slovenských ilustrátorov sú na nej dielami zastúpení napríklad Bombová, Brunovský, Cipár, Kiselová-Siteková, Zimka, Kállay, Brun, Končeková, Paľo, Uchnár, Matlovičová, Olejníková, Klepoch. Výstava zároveň dokumentuje doterajšiu históriu tohto medzinárodného fenomenálneho podujatia.

BIB je unikátna, nekomerčná medzinárodná súťaž originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež. Výstava BIB bude prístupná v centrále UNESCO do 11. novembra. Následne sa presunie do priestorov ambasády SR v Paríži.