Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Po polstoročí opäť prístupná: V Paríži vystavia vzácnu kórejskú knihu

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Kniha Čikdži približuje učenie budhistických kňazov. Bola vytlačená v roku 1377 v budhistickom chráme v kórejskom meste Čchongdžu.

Paríž/Soul 21. februára (TASR) - Najstaršia kniha na svete tlačená pohyblivým kovovým písmom bude po polstoročí opäť prístupná pre verejnosť. Vo Francúzskej národnej knižnici ju budú vystavovať od 12. apríla, informuje TASR podľa správy agentúry Jonhap.

Kniha Čikdži približuje učenie budhistických kňazov. Bola vytlačená v roku 1377 v budhistickom chráme v kórejskom meste Čchongdžu. Bolo to o 78 rokov skôr ako Johann Gutenberg v nemeckom Mohuči začal v roku 1455 tlačiť bibliu pomocou preskupovania pohyblivých kovových písmen.

Knihu Čikdži tvorili pôvodne dva zväzky, v súčasnosti existuje iba jediný exemplár druhého zväzku vo Francúzskej národnej knižnici. Kniha bude podľa webovej stránky knižnice súčasťou výstavy o histórii technológie tlače od 12. apríla do 16. júla.

Kniha si po prvýkrát získala celosvetovú pozornosť v roku 1972 počas výstavy pri príležitosti Medzinárodného roku knihy. Kórejská historička Pak Pjong-son (1923-2011) krátko predtým dokázala, že výnimočná kniha je staršia ako Gutenbergova Biblia z roku 1452.

Niekoľko múzeí odvtedy viackrát požiadalo o požičanie Čikdži na výstavné účely, no vždy neúspešne.

Knihu získal francúzsky diplomat Collin de Plancy (1853-1922) počas svojej misie v Kórei. Neskôr patrila zberateľovi Henrymu Veverovi a v roku 1952 bola darovaná Francúzskej národnej knižnici. V roku 2001 ju UNESCO potvrdilo ako najstaršiu knihu na svete vytlačenú pohyblivým kovovým písmom a zaradilo ju do svojho programu Pamäť sveta.