Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

VIDEO: Začal jubilejný ročník Týždňa vedy a techniky. Oslavuje pokrok

Na snímke generálny riaditeľ Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) Ján Kyselovič počas otvorenia Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2023 v Zážitkovom centre vedy Aurelium 6. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podujatia sú určené žiakom základných a stredných škôl, ktorých zapojenie sa do jednotlivých aktivít umožňuje vzbudiť ich záujem o štúdium vedeckých a technických disciplín.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Týždeň vedy a techniky (TVT) na Slovensku sa začal v pondelok a potrvá do 12. novembra. Jeho jubilejný dvadsiaty ročník prinesie nadšencom vedy stovky prednášok, festivalov, workshopov, súťaží, besied či podcastov. Pripravené sú aj sprievodné popularizačné podujatia konajúce sa po celom Slovensku. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

"Zlepšiť vnímanie vedy a techniky u ľudí a spopularizovať vedecké výsledky s dôrazom na ich význam pre spoločnosť, to je cieľom TVT na Slovensku 2023. Tento ročník sa bude sa niesť v znamení motta Po kroku k pokroku," priblížili z rezortu.

Podujatia sú určené žiakom základných a stredných škôl, ktorých zapojenie sa do jednotlivých aktivít umožňuje vzbudiť ich záujem o štúdium vedeckých a technických disciplín. V programe sú podujatia nielen pre širokú, ale aj odbornú verejnosť s možnosťou prezentovať svoje aktivity a výsledky činnosti.

TVT 2023 sa začal slávnostným otvorením v bratislavskom Zážitkovom centre vedy Aurelium. Zúčastnili sa na ňom štátny tajomník MŠVVaŠ Róbert Zsembera a generálny riaditeľ CVTI SR Ján Kyselovič. "Prajem všetkým návštevníkom, aby si počas tohto týždňa popri zábave a dobrodružstve, ktoré veda prináša, obohatili aj vedomosti, ale zároveň rozšírili svoje obzory a posunuli sa vo svojom vnímaní a chápaní okolitého sveta nielen vo svoj prospech, ale aj v prospech celej spoločnosti," uviedol Kyselovič.



CVTI SR pripravilo pre verejnosť niekoľko podujatí. V pondelok popoludní organizuje slávnostné vyhlásenie výsledkov výtvarnej a fotografickej súťaže. Ocenení žiaci a študenti si počas neho prevezmú diplomy a vecné ceny. V utorok (7. 11.) sa záujemcovia môžu v CTVI SR zúčastniť prednášky o vývoji a postupnej revolúcii dronov v rôznych odvetviach. Konať sa bude o 17.00 h.

Súčasťou TVT je aj slávnostné odovzdávanie ocenení Cena za vedu a techniku pre vedecké osobnosti za ich prínos v oblasti vedy, techniky a inovácií. Konať sa bude 10. novembra v bratislavskej Incheba Expo.

Mnohé ústavy Slovenskej akadémie vied, fakulty univerzít či rôzne výskumné inštitúcie na Slovensku organizujú pre verejnosť v rámci tohto týždňa aj dni otvorených dverí. Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR ako jeden z hlavných organizátorov privíta na svojich podujatiach návštevníkov nielen vo svojich priestoroch v Bratislave, ale aj v Zážitkovom centre vedy Aurelium. Pre najmenších je tam 9. novembra pripravený VeDETSKÝ deň.

Vedou sa záujemcovia môžu obklopiť aj na sociálnych sieťach, kde si môžu vypočuť podcasty na rôzne témy a zapojiť sa do viacerých súťaží. Všetky sprievodné akcie tohtoročného Týždňa vedy a techniky sú zverejnené na webovej stránke www.tyzdenvedy.sk. Hlavnými organizátormi podujatia sú MŠVVaŠ a CVTI SR.