Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

V utorok bude známych päť osobností slovenskej vedy za rok 2022

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Podujatie každoročne vyhlasuje Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR, Slovenská akadémia vied (SAV) a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností.

Bratislava 14. mája (TASR) - Ocenenie za dosiahnuté výsledky vo vede a výskume na Slovensku za uplynulý rok si v utorok (16. 5.) prevezme päť osobností v rámci podujatia Vedec roka 2022. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Podujatie každoročne vyhlasuje Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR, Slovenská akadémia vied (SAV) a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností. Jeho cieľom je spoločensky vyzdvihnúť najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života a upriamiť tak pozornosť verejnosti na najlepšie výsledky vo vede a výskume na Slovensku za uplynulý rok.

"Som veľmi rád, že oceňovanie výnimočných osobností vedeckého života za ich dosiahnuté výsledky sa stalo tradíciou a významnou spoločenskou udalosťou roka. Naša inštitúcia, ktorá je jedným z vyhlasovateľov a zároveň aj organizátorom podujatia, touto aktivitou pomáha zviditeľňovať prácu našich vedcov a budovať tak povedomie o dosiahnutých výsledkoch v slovenskej vede a výskume," povedal generálny riaditeľ CVTI SR Ján Kyselovič. Hodnotiaca komisia spomedzi jednotlivých nominácií vybrala päť vedeckých osobností, ktoré získajú ocenenie v jednotlivých kategóriách: Vedec/Vedkyňa roka, Mladý vedecký pracovník/Mladá vedecká pracovníčka, Inovátor/Inovátorka roka, Technológ/Technologička roka a Osobnosť medzinárodnej spolupráce.

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční v priestoroch Slovenskej národnej galérie v Bratislave.