Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

Astronóm Edwin Hubble definoval zákon o rozpínavosti

Edwin Hubble Foto: TASR/AP

Hoci Hubble urobil prevratné objavy, najvyššie ocenenie vedcov Nobelova cena mu unikla, keďže v čase jeho objavu neexistovala zvláštna cena za astronómiu, ktorú neskôr Nobelov výbor priradil k fyzike.

Marshfield/Bratislava 20. novembra (TASR) - Americký astronóm Edwin Powell Hubble pracoval najmä v oblasti galaktickej a mimogalaktickej astronómie.

Vo štvrtok 20. novembra uplynie 125 rokov od jeho narodenie.

Na počesť tohto významného astronóma dostal obrí teleskop umiestnený na obežnej dráhe Zeme pomenovanie Hubblov teleskop. Od apríla 1990 po odstránení počiatočných problémov posiela na Zem obrovské množstvo fotografií vesmíru. Rekonštrukcia Hubblovho teleskopu v máji 2009 predĺžila životnosť tohto unikátneho zariadenia o ďalších 15 rokov.

Edwin Powell Hubble sa narodil 20. novembra 1889 v Marshfielde v americkom štáte Missouri. Predtým, ako sa natrvalo začal venovať výskumu vesmíru, absolvoval štúdium práva, literatúry a španielčiny v Oxforde vo Veľkej Británii a krátky čas bol právnikom. Po prvej svetovej vojne začal v roku 1919 pracovať v Mount Wilson Observatory v USA, kde mohol pri štúdiu galaxií využívať najmodernejšie výskumné zariadenia, ako napríklad Hookerov teleskop s priemerom 2,5 metra.

Na archívnej snímke TV z decembra 1999 je Hubbleov teleskop na zachytávacom ramene raketoplánu Discovery.
Foto: TASR/AP


V priebehu pozorovaní Hubble objavil, že všetky galaxie nevyzerajú rovnako. V roku 1925 ho to podnietilo na vypracovanie prvej klasifikácie galaxií. Rozdelil ich na špirálovité, eliptické, šošovkovité a nepravidelné. V roku 1926 ako prvý rozlíšil jednotlivé hviezdy v galaxiách a dokázal, že sú hviezdnymi sústavami.

V roku 1929 objavil zákon všeobecnej expanzie vesmíru. Podľa tohto zákona je radiálna rýchlosť galaxií priamo úmerná ich vzdialenosti od Zeme. Na základe tohto zákona Hubble formuloval teóriu vzniku vesmíru v dôsledku "veľkého tresku".

Vesmír
Foto: TASR/AP


Objavom guľových hviezdokôp v galaxiách roku 1934 dokázal Hubble podobnosť medzi špirálovitými galaxiami a našou hviezdnou sústavou, čím prvýkrát v histórii dal našej Galaxii (Mliečnej ceste) presnejší tvar.

Svoju prácu zhrnul Hubble v publikácii Sféra hmlovín (The Realm of the Nebulae), ktorá vyšla v roku 1936. Z vedca, astronóma sa stala významná osobnosť v Kalifornii. Počas svojho života sa tak stretol napríklad aj s Charlie Chaplinom, s ktorým nadviazal priateľstvo. Počas druhej svetovej vojny sa v roku 1943 dočasne ujal vedenia armádneho balistického výskumu.

Hoci Hubble urobil prevratné objavy, najvyššie ocenenie vedcov Nobelova cena mu unikla, keďže v čase jeho objavu neexistovala zvláštna cena za astronómiu, ktorú neskôr Nobelov výbor priradil k fyzike.

Astronóm Edwin Powell Hubble zomrel 28. septembra 1953 vo veku nedožitých 64 rokov v San Marine v americkej Kalifornii.