Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

VEĽKÁ KORALOVÁ BARIÉRA: Vedci zaznamenali ďalšie rozsiahle blednutie

Na archívnej leteckej snímke Veľká koralová bariéra v Austrálii. Foto: TASR/AP

Tzv. blednutie (bleaching) je proces spôsobený odumieraním symbiotických rias žijúcich v tkanivách koralov, ktoré je vyvolané nárastom teploty morskej vody a nezriedka vedie k masovému úhynu koralov.

Sydney 19. marca (TASR) - Austrálske úrady oznámili, že zaznamenali ďalšie rozsiahle "blednutie" koralov vo viacerých častiach Veľkej koralovej bariéry nachádzajúcej sa pri severovýchodnom pobreží Austrálie. TASR správu prevzala agentúra DPA.

Úrad pre správu morského parku Veľká koralová bariéra (GBRMPA) upozornil na pokračujúcu degradáciu útesu vo svojej najnovšej správe, ktorá bola zverejnená v piatok. Jej súčasťou sú údaje z leteckého prieskumu bariéry, ktorý odhalil "rozsiahle a variabilné blednutie (koralov) vo viacerých oblastiach".

Vedúci výskumník úradu David Wachenfeld uviedol, že u väčšiny skúmaných koralov - v úseku medzi ostrovom Hinchinbrook Island a pobrežným mestom Bowen - bolo pozorované "výrazné blednutie" a u časti z nich aj vymieranie.

V rámci leteckého monitoringu sa neskúmali oblasti Veľkej koralovej bariéry, ktoré priťahujú najväčšiu pozornosť turistov. V týchto lokalitách však zrejme k až tak intenzívnemu blednutiu koralov nedochádza.

Podľa najnovšej správy GBRMPA sú ale koraly na celom území parku vystavené pokračujúcim negatívnym dôsledkom otepľovania morskej vody.

Tzv. blednutie (bleaching) je proces spôsobený odumieraním symbiotických rias žijúcich v tkanivách koralov, ktoré je vyvolané nárastom teploty morskej vody a nezriedka vedie k masovému úhynu koralov. Pri tomto jave strácajú koraly farbu a musia bojovať o prežitie.

Od roku 2016 vybledlo už asi osem percent Veľkej koralovej bariéry, ktorá je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO.