Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

VEDA: Čoraz teplejšie letá by mohli zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo v júni zaznamenalo historicky najvyššiu nameranú teplotu, až 40,2 °C.

Sheffield 16. augusta (TASR) - Letá v znamení extrémnych horúčav spôsobených klimatickou zmenou by mohli viesť k nárastu prípadov rakoviny kože, ako napríklad melanómu. Zistili to britskí onkológovia a odborníci na klímu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Spojené kráľovstvo v júni zaznamenalo historicky najvyššiu nameranú teplotu, až 40,2 °C. Podľa expertov však nejde o ojedinelý úkaz a podobné vlny extrémnych horúčav sa budú vyskytovať čoraz častejšie.

"Z pohľadu lekárky, ktorá lieči pacientov s melanómom, som znepokojená, že stúpajúca tendencia čoraz horúcejších liet bude viesť k nárastu prípadov tejto rakoviny a s ňou spojených úmrtí," uviedla profesorka onkológie zo Sheffieldskej univerzity Sarah Dansonová.

Melanóm je druh rakoviny kože, ktorý vzniká najmä ako následok spálenia od slnka. Vedci upozorňujú, že teplejšie letá zvyšujú šancu vzniku spálenej kože a tak i riziko následnej rakoviny.

Podľa údajov britskej organizácie na výskum rakoviny Cancer Research UK sa počet prípadov kožných nádorov u mužov od 70. rokov 20. storočia strojnásobil. Odborníci sa domnievajú, že tento nárast by mohol byť nielen dôsledkom teplejších liet, ale aj populárnych dovoleniek v prímorských rekreačných strediskách. Upozorňujú totiž, že na vznik melanómu stačí, ak sa človek spáli raz za dva roky.

"Teplota však nestúpa len v lete, ale celoročne. Tým sa menia aj naše vzorce správania, chodievame von, keď je teplejšie a vystavujeme sa slnku a UV žiareniu, ktoré rakovinu kože spôsobuje," uviedol expert na klimatickú zmenu Dann Mitchell.

Vedci vydali súbor odporúčaní, ktoré by ľuďom mohli pomôcť predchádzať riziku vzniku melanómu. Patria medzi ne nosenie pokrývky hlavy, nevystavovanie sa priamemu slnečnému žiareniu v obedňajších hodinách či používanie opaľovacieho krému.