Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

ŠTÚDIA: Delta je osemkrát menej citlivá na protilátky z vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem toho sa v bunke množí rýchlejšie než iné varianty.

Londýn 8. septembra (TASR) - Koronavírusový variant delta je takmer šesťkrát menej citlivý na protilátky vyvinuté u ľudí, ktorí prekonali covid, a až osemkrát menej citlivý na protilátky vytvorené podaním vakcín od firiem AstraZeneca či Pfizer. Okrem toho sa v bunke množí rýchlejšie než iné varianty. Vyplýva to z najnovšej štúdie, ktorú v časopise Nature zverejnil medzinárodný tím koordinovaný vedcami z Univerzity v Cambridgei, informovala talianska agentúra ANSA.

Uvedené vlastnosti umožnili variantu delta stať sa celosvetovo dominantným v priebehu niekoľkých mesiacov. Variant B.1.617.2 (neskôr nazvaný delta) sa po prvý raz objavil v Indii koncom minulého roka a razantnejšie sa začal šíriť na jar 2021. V súčasnosti naň pripadá až 99 percent nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Európe a 90 percent v celosvetovom meradle.

Odolnosť delty voči protilátkam z vakcín i tým po prekonanom covide podľa vedcov vysvetľuje aj mnohé prípady opätovnej nákazy. Vedci skúmali prípady viac než 130 zdravotníkov z Indie, z ktorých boli takmer všetci zaočkovaní, avšak napriek tomu sa opätovne infikovali, väčšinou variantom delta.

Laboratórny výskum potom ukázal, že hrotová bielkovina variantu delta má väčšiu schopnosť pripojiť sa k ľudskej bunke a umožniť tak infekciu.

"Nižšia účinnosť vakcín proti variantu delta B.1.617.2, vykazujúcemu vysokú schopnosť uniknúť imunitnej reakcii, opodstatňuje pokračovanie opatrení proti šíreniu nákazy aj v postvakcinačnom období," uzatvárajú autori štúdie.