Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

ESA zverejnila prvé zábery z európskeho vesmírneho teleskopu Euklides

Ilustračné foto Foto: TASR

Na jednom zo zverejnených obrázkov je skupina 1000 galaxií vzdialených 240 miliónov svetelných rokov v pozadí s ďalšími vyše 100.000 galaxiami.

Darmstadt 7. novembra (TASR) - Európska vesmírna agentúra (ESA) v utorok zverejnila prvé snímky z európskeho vesmírneho teleskopu Euklides (Euclid), ktoré zachytávajú tisícky vzdialených galaxií. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Na jednom zo zverejnených obrázkov je skupina 1000 galaxií vzdialených 240 miliónov svetelných rokov v pozadí s ďalšími vyše 100.000 galaxiami. Svetelný rok je astronomická jednotka vzdialenosti (9,5 bilióna kilometrov).

"Oslňujúce," povedala vedecká riaditeľka ESA Carole Mundellová pri zverejnení záberu v riadiacom stredisku v Nemecku. Teleskop Euklides je dostatočne citlivý na zachytenie aj sotva badateľných drobných galaxií. Výsledkom sú "krištáľovo čisté a ohromujúce snímky," uviedla Mundellová.

Teleskop úspešne dopravila do vesmíru raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá odštartovala z Mysu Canaveral na Floride 1. júla.

Je umiestnený v tzv. Lagrangeovom bode 2, rovnovážnom bode systému Slnko - Zem zhruba 1,5 milióna km od Zeme (to je asi štvornásobok vzdialenosti Zem - Mesiac).

Urobil tiež záber relatívne blízkej špirálovej galaxie či hmloviny Konská hlava v súhvezdí Orion. Podobné zábery v minulosti urobil aj Hubblov vesmírny ďalekohľad.

Vedci dúfajú, že údaje zozbierané teleskopom Euclid počas nasledujúcich šiestich rokov im pomôžu dozvedieť sa viac o vývoji galaxií a čiernych dier. Budú tiež skúmať temnú energiu a temnú hmotu, ktoré tvoria 95 percent vesmíru.

Teleskop Euklides (v angličtine Euclid) je pomenovaný po starogréckom matematikovi Euklidovi z Alexandrie a vďaka nemu vznikne doteraz najkomplexnejšia 3D mapa vesmíru. Ďalšie zábery majú byť podľa agentúry AFP zverejnené v januári.