Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Experti dokážu optickým mikroskopom zobraziť pohyblivý hologram

Ilustračné foto Foto: TASR/Jan Peter Kasper, Friedrich-Schiller-Universität Jena

Nová metóda sa môže uplatniť vo vedeckých mikroskopoch a teleskopoch, ale aj v spotrebnej elektronike.

Praha 19. mája (TASR) – Vedci dokázali prostredníctvom optického mikroskopu poskladať z neustále sa pohybujúcej vzorky trojrozmerný obraz. Výskumníci z Ústavu fotoniky a elektroniky Akadémie vied Českej republiky môžu týmto spôsobom detailne pozorovať biologické štruktúry vo veľkosti niekoľkých desiatok nanometrov.

Novú patentovanú metódu českých vedcov publikoval časopis Nature Communications. TASR o tom informovala česká Akadémia vied.

Metóda využíva tzv. priestorový modulátor svetla, ktorý pracuje s odozvou 70 mikrosekúnd a umožňuje zobraziť trojrozmernú hĺbku pozorovanej vzorky.

"Táto ultracitlivá metóda posúva možnosti optickej mikroskopie až na úroveň jednej molekuly, čo doteraz nebolo možné," uviedol Marek Piliarik, vedúci vedeckého tímu Nano-optika z uvedeného ústavu. Pri pozorovaní menších detailov sa totiž vzorka pod mikroskopom mení rýchlejšie.

"Rýchlosť, ktorou bolo potrebné zaostrovať na pohybujúce sa molekuly, prevyšovala viac než stonásobne možnosti aj tých najlepších modulátorov svetla. Toto obmedzenie sme vyriešili novou technológiou priestorového modulátora svetla za pomoci veľmi rýchlych zmien teploty,“ priblížil Piliarik.

Novú generáciu priestorového modulátora svetla vyvinul vedec Hadrien Robert spolu kolegami z tímu Nano-optika. Nová metóda sa môže uplatniť vo vedeckých mikroskopoch a teleskopoch, ale aj v spotrebnej elektronike.