Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Nálezy zo Sudánu potvrdili výskyt násilia už pred 13.000 rokmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedci podľa svojich vyjadrení opätovne dôkladne analyzovali kosti so stopami zahojených i nezahojených zranení z pohrebiska s cieľom zistiť čas, charakter a rozsah násilia.

Chartúm 31. mája (TASR) - Násilné konflikty a zabíjanie medzi rôznymi skupinami ľudí sa vyskytovali už v období pred približne 13.400 rokmi. Vyplýva to z výsledkov analýzy vykopávok z pohrebiska v severnom Sudáne, informoval v pondelok na svojej webovej stránke denník El País.

Pozostatky 61 ľudí objavené ešte v 60. rokoch minulého storočia na pohrebisku Jebel Sahaba v Sudáne ponúkajú ojedinelý a značný dôkaz o výskyte násilia v údolí Nílu na konci neskorého pleistocénu pred viac ako 13.000 rokmi, píše na svojej webovej stránke vedecký časopis Nature.

Vedci podľa svojich vyjadrení opätovne dôkladne analyzovali kosti so stopami zahojených i nezahojených zranení z pohrebiska s cieľom zistiť čas, charakter a rozsah násilia.

Väčšina zranení bola pravdepodobne spôsobená vrhacími zbraňami. Nová analýza po prvý raz potvrdzuje opakujúci sa charakter medziľudských prejavov násilia.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/TANJUG

"Pravdepodobne sa tam vyskytli zámerné, ojedinelé a opakujúce sa útoky medzi rôznymi kultúrnymi skupinami," povedala Isabelle Crevecoeurová z univerzity Bordeaux, ktorej vyjadrenia sprostredkoval vedecký časopis New Scientist.

"S vekom najmenej 13.400 rokov je Jebel Sahab jedným z najstarších miest na svete, ktoré zaznamenávajú násilie medzi ľuďmi," píše Nature.

Jebel Sahaba je známe aj ako pohrebisko 117. Pozostatky ľudí z Jebel Sahaba sú umiestnené v Britskom múzeu v Londýne.