Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia UNESCO a veda

Objav nového supravodivého materiálu sa nepotvrdil

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Supravodivosť je stav, keď materiál kladie prechodu elektrického prúdu nemerateľne malý odpor.

Soul 6. septembra (TASR) – Objav materiálu vykazujúceho supravodivosť pri izbovej teplote a bežnom atmosférickom tlaku sa nepotvrdil, ale výskum v tejto oblasti pokračuje ďalej, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

Objav v júli oznámila skupina juhokórejských výskumníkov, čo vzbudilo pozornosť médií i vedeckej komunity. V prípade potvrdenia ich objavu by to znamenalo obrovský pokrok v oblasti riešenia energetickej krízy, ale aj v mnohých ďalších, od zdravotníctva po výpočtovú techniku.

Výskumníci objav materiálu LK-99 publikovali na serveri arXiv.org slúžiacom na zverejňovanie prác, ktoré dosiaľ neboli publikované v recenzovaných časopisoch. Už od začiatku sa ozývali hlasy, že objav takéhoto supravodiča znie pridobre na to, aby to bola pravda.

Supravodivosť je stav, keď materiál kladie prechodu elektrického prúdu nemerateľne malý odpor. Vďaka tomu sa nezahrieva a stáva sa ideálnym diamagnetikom (odpudzuje magnetické pole ľubovoľnej polarity), čo mu umožňuje vznášať sa v magnetickom poli – tzv. Meissnerov efekt. Supravodivosť je veľmi dobre zdokumentovaným javom, nastáva však za veľmi špecifických okolností – pri veľmi nízkych teplotách blížiacich sa absolútnej nule a veľmi vysokom tlaku blížiacom sa tlaku hlboko v tekutom plášti Zeme. To bráni komerčnému využitiu a výskumníci už viac ako 100 rokov pátrajú po supravodivých materiáloch pri vyšších teplotách a nižšom tlaku.

Takýmto materiálom mal byť LK-99 zo zmesi olova, medi, kyslíku a fosforu. Dôkazom malo byť niekoľko videí zobrazujúcich magneticky levitujúci úlomok materiálu údajne pripraveného podľa postupu v prácach zverejnených na serveri arXiv.org. Keď sa však o replikovanie materiálu pokúsili ostatné vedecké tímy, ukázalo sa, že materiál nie je supravodičom, ale jeho pravým opakom – izolantom. Navyše jedno z videí sa ukázalo ako podvrh a materiál v inom videu mohol obsahovať malé množstvo železa.

Pred štyrmi rokmi sa podaril objav supravodivého materiálu medzinárodnému tímu, ktorého členmi boli aj výskumníci z Materiálovotechnickej fakulty (MTF) STU. Podľa neho by vhodným kandidátom na materiály supravodivé pri izbovej teplote mohli byť materiály tvorené vhodnou kombináciou striebra a fluóru. Štúdiu v roku 2019 zverejnil prestížny časopis americkej akadémie vied PNAS.

Ak sa vedcom supravodivý materiál pri izbovej teplote podarí objaviť, bude to znamenať výrazný krok na ceste k vytvoreniu inak energeticky veľmi náročného kvantového počítača.