< sekcia UNESCO a veda

Odstránenie zubov múdrosti môže zlepšiť schopnosť vnímať chute

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Konkrétne mechanizmy zodpovedné za tento účinok vedci zatiaľ nepoznajú, a preto podotýkajú, že je v tejto oblasti potrebné vykonať ďalšie výskumy, ktoré by ich poznatky podrobnejšie objasnili.

Washington 30. júna (TASR) – Vytrhnutie tretích stoličiek, takzvaných zubov múdrosti, môže mierne zlepšovať schopnosť človeka vnímať chute. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov, zverejnenej vo vedeckom časopise Chemical Senses.

Ako píše česká spravodajská stanica ČT24, tento efekt môže pretrvávať aj desaťročia.

Vedci v rámci štúdie analyzovali údaje 1255 pacientov, ktorí v priebehu dvadsiatich rokov absolvovali vyšetrenie svojho chemosenzorického vnímania - test schopnosti rozlišovať chute. Z nich 891 podstúpilo odstránenie zubov múdrosti.

Pacienti dostali päť tekutín s rôznymi koncentráciami sacharózy, chloridu sodného, kyseliny citrónovej a kofeínu. Každým z roztokov si potom postupne vypláchli ústa a určili, či chutil sladko, slano, kyslo, či horko.

Výskumný tím dospel k záveru, že skupina účastníkov po zákroku bola schopná lepšie rozoznať všetky štyri chute. Pacienti, ktorí podstúpili odstránenie tretích stoličiek vykazovali troj až desaťpercentné zlepšenie rozoznávania chutí.

„Z výskumu vyplýva, že odstránenie tretích stoličiek má u niektorých ľudí malý, avšak dlhodobý vplyv na jazykové chuťové poháriky," uviedol spoluautor štúdie Dane Kim z Pensylvánskej univerzity.

„Predtým vykonané štúdie štúdie poukazovali iba na nepriaznivé účinky tohto zákroku na chuť," dodal hlavný autor štúdie Richard Doty, ktorý tiež pôsobí na Pensylvánskej univerzite. Všeobecne sa však predpokladá, že tieto nepriaznivé účinky samé odídu do roka po operácii, píše sa v štúdii.

Konkrétne mechanizmy zodpovedné za tento účinok vedci zatiaľ nepoznajú, a preto podotýkajú, že je v tejto oblasti potrebné vykonať ďalšie výskumy, ktoré by ich poznatky podrobnejšie objasnili.