Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Posledný šelfový ľadovec v Grónsku stratil za 40 rokov tretinu objemu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Šelfové ľadovce sú výbežkami pevninských ľadovcov, ktoré siahajú až do vody. Fungujú ako zátarasy, ktoré bránia rýchlemu zosuvu pevninských ľadovcov do oceánu.

Paríž 7. novembra (TASR) – Posledný šelfový ľadovec na severe Grónska stratil za uplynulé štyri desaťročia tretinu objemu. Šelfové ľadovce pritom zohrávajú kľúčovú úlohu pri dramatickom stúpaní morskej hladiny. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Šelfové ľadovce sú výbežkami pevninských ľadovcov, ktoré siahajú až do vody. Fungujú ako zátarasy, ktoré bránia rýchlemu zosuvu pevninských ľadovcov do oceánu. Ich topenie však priamo neprispieva k zvyšovaniu hladiny oceánov. Štúdia zverejnená v utorok v časopise Nature Communications uvádza, že od roku 1978 sa zrútili už tri šelfové ľadovce.

Ak by sa zrútil aj posledný šelfový ľadovec na severe Grónska, do mora sa rýchlejšie začne zosúvať pevninský ľadovec a tým sa urýchli aj jeho topenie. Grónske ľadovce mali na náraste morskej hladiny od roku 2006 do roku 2018 17-percentný podiel. Ak by sa roztopili úplne, podľa dostupných údajov by svetová hladina oceánu stúpla o 2,1 metra.

Vedci považovali ľadovce na severe Grónska za stabilné. Od polovice 80. rokov minulého storočia sa to však zmenilo. Romain Millan z Francúzskeho národného centra pre vedecký výskum (CNRS) uvádza, že ľadovec Zachariae Isstrom, ktorý sa odtrhol v roku 2003, za ten čas takmer zdvojnásobil množstvo ľadu uvoľňované do mora.

V Dubaji sa 30. novembra uskutoční environmentálny summit Organizácie Spojených národov COP28. Hlavnou témou budú financie úzko prepojené s ďalšími témami, napríklad prispôsobovaním sa meniacemu podnebiu.