Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vedci: Priveľa satelitov na orbite môže prekážať v pozorovaní hviezd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tím vedcov preto navrhuje pre túto oblasť zaviesť podobné environmentálne pravidlá, aké existujú na ochranu planéty, oceánov či atmosféry.

Edinburgh 27. apríla (TASR) - Medzinárodný tím vedcov upozornil, že nárast počtu satelitov na obežnej dráhe Zeme môže negatívne ovplyvniť schopnosť astronómov pozorovať hviezdnu oblohu. Navrhujú zavedenie pravidiel, ktoré by zabránili tomuto "znečisteniu" kozmického priestoru. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

Vedci zo Spojených štátov, Británie, Kanady a Holandska v časopise Nature Astronomy uviedli, že do roku 2030 môže počet satelitov na nízkej orbite Zeme prekročiť 100.000. Obávajú sa najmä takzvaných megakonštelácií, v rámci ktorých sa na obežnú dráhu umiestňujú desaťtisíce satelitov, ktoré poskytujú širokopásmový internet či iné služby.

Hoci existujú pravidlá na bezpečné vypúšťanie objektov do kozmu, nadmerné množstvo satelitov vo vesmíre môže podľa vedcov nielen prekážať v astronomických meraniach, ale obrať aj bežných ľudí o zážitok z pozorovania nočnej oblohy. Satelitov podľa odborníkov bude čoskoro viac než skutočných hviezd viditeľných voľným okom.

Zvyšuje sa aj riziko, že satelity na orbite sa zrazia, pričom pri páde na Zem by mohli poškodiť lietadlá či zasiahnuť ľudské obydlia, čo je podľa vedcov len "otázkou času". Dodávajú, že pri každom vypustení satelitov na obežnú dráhu sa tiež uvoľňuje oxid uhličitý, oxid dusičitý a sadze, ktoré znečisťujú ovzdušie.

Tím vedcov preto navrhuje pre túto oblasť zaviesť podobné environmentálne pravidlá, aké existujú na ochranu planéty, oceánov či atmosféry. Napríklad by existovali limity na počet satelitov na orbite.

V roku 2018 bolo na obežnej dráhe Zeme 2000 aktívnych satelitov. Odkedy začala do vesmíru vypúšťať satelity aj spoločnosť SpaceX, sa toto číslo zdvojnásobilo, pričom všetky boli umiestnené na nízku orbitu, ktorá siaha do výšky 100 až 2000 kilometrov od povrchu Zeme. Európska vesmírna agentúra (ESA) musela v roku 2019 posunúť svoju vesmírnu stanicu, lebo jej hrozila zrážka so satelitom SpaceX. Podobné kroky musela dvakrát podniknúť aj Čína.

Hoci sú hlavnými hráčmi v tomto sektore spoločnosti ako SpaceX alebo OneWeb, záujem prejavujú aj menšie subjekty. Napríklad Rwanda nedávno požiadala o povolenie vypustiť v rámci jedného projektu až 327.000 satelitov.