Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Roveru Perseverance sa zrejme podarilo získať z Marsu vzorku hornín

Na snímke vôbec prvá vzorka kameňu z Marsu, 1. septembra 2021. Foto: TASR/AP

NASA dopravila na Mars spolu s roverom aj miniatúrny experimentálny vrtuľník Ingenuity, ktorý v polovici apríla uskutočnil svoj prvý let – išlo o vôbec prvý uskutočnený let na inej planéte.

Washington 3. septembra (TASR) – Robotickému vozidlu Perseverance amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír sa pravdepodobne podarilo získať prvú vzorku hornín z povrchu Marsu. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Pred oficiálnym potvrdením úspešného odberu vzoriek však chce ešte NASA na ďalších fotografiách overiť, že v trubici na vzorky je dostatok materiálu na analýzu. Tím NASA však verí, že odber bol úspešný. „Nikdy som nebol šťastnejší z toho, že vidím dieru v skale", z ktorej bola odoberaná vzorka, napísal vo štvrtok na Twitteri hlavný inžinier roveru Perseverance Adam Steltzner.

Začiatkom augusta sa roveru Perseverance (Vytrvalosť) odber vzorky nepodaril, keďže vŕtal do oveľa mäkšej horniny, v dôsledku čoho sa zozbieraný materiál rozpadol a nepodarilo sa ho tak dostať do titánovej trubice.

Vozidlo po tom prešlo zhruba 800 metrov na iné miesto, kde sa opäť pokúsilo odobrať vzorky. Na prvých fotografiách vyhotovených roverom v stredu síce bolo vidieť vzorku uloženú v trubici, no pre zlé svetelné podmienky z ďalších záberov nebolo jasné, či je vzorka neporušená. Ako uvádza AP, vzorka s hrúbkou ceruzky totiž mohla v dôsledku očakávaných vibrácií vkĺznuť hlbšie do skúmavky.

NASA plánuje pomocou „marsochodu" Perseverance získať z povrchu červenej planéty približne tridsať takýchto vzoriek, ktoré by mali byť prostredníctvom viacerých misií prepravené na Zem do zhruba desiatich rokov, píše AP.

Perseverance pristál na Marse koncom februára, pričom išlo o riskantný manéver. Vývoj a zostrojenie tohto robotického vozidla stálo približne 2,5 miliardy dolárov a trvalo osem rokov.

Poslaním roveru na Marse je pátrať po stopách mikroorganizmov a skúmať geológiu a podnebie červenej planéty.

Vedci z NASA dopravili na Mars spolu s roverom aj miniatúrny experimentálny vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť), ktorý v polovici apríla uskutočnil svoj prvý let – išlo o vôbec prvý uskutočnený let na inej planéte. Vrtuľník odvtedy vykonal už 12 vzlietnutí.

Táto misia je súčasťou programu, ktorý zahŕňa aj misie na Mesiac s cieľom pripraviť sa na možný prieskum Marsu ľudskými posádkami.