Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Študenti môžu pomôcť vytvoriť encyklopédiu o Slnku

Ilustračné foto. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Víťazi budú vyhlásení 28. januára 2022.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Študenti a študentky z celej Európy môžu pomôcť odborníkom zostaviť špeciálnu encyklopédiu o Slnku a súťažiť tak o rôzne ceny.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť do medzinárodnej súťaže s názvom Pohľad na Slnko, ktorú organizuje Európsky slnečný teleskop (EST) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied (SAV) a Astronomickým ústavom SAV. Registrácia do projektu je otvorená do 30. októbra 2021.

„Súťaž Pohľad na Slnko je určená žiakom a žiačkam základných a stredných škôl a osemročných gymnázií vo veku 14 až 16 rokov, ktorí pod vedením svojich učiteľov zostavia štvorčlenné tímy. Ich úlohou je vytvoriť pútavú infografiku o Slnku v anglickom jazyku," vysvetlil Peter Gömöry z Astronomického ústavu SAV.

Technika návrhu je ľubovoľná, musí však byť originálna - nesmie kopírovať podobné obrázky, ktoré sú už známe v dizajnovej alebo vedeckej oblasti.

Projekt ponúka príležitosť spojiť vedomosti z fyziky, matematiky, chémie, biológie, umenia, informatiky, angličtiny a dokonca aj z dejepisu. Pre uľahčenie výberu ponúkajú organizátori na stránke súťaže zoznam možných tém na spracovanie. Záujemcovia na stránke nájdu aj ukážky rôznych infografík na inšpiráciu.

Súťažné práce vyhodnotí medzinárodná porota zložená z vedeckých pracovníkov z oblasti fyziky Slnka, vedeckých komunikátorov a odborníkov na dizajn. Každý účastník dostane certifikát podpísaný prezidentom Európskej asociácie pre slnečné ďalekohľady. Zaslané infografiky sa zároveň stanú súčasťou pripravovanej otvorenej online encyklopédie o Slnku Európskeho slnečného teleskopu Solarpedia určenej pre učiteľov a širokú verejnosť.

Dva najkreatívnejšie kolektívy vycestujú na ostrov Tenerife, tím na treťom mieste získa pokrokový slnečný ďalekohľad. Svoje práce môžu záujemcovia do súťaže posielať do 20. decembra. Víťazi budú vyhlásení 28. januára 2022.