Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

Vedci: Pečeň britských vydier obsahuje aj toxické večné chemikálie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedci skúmali výskyt týchto látok v pečeni už uhynutých vydier.

Londýn 27. januára (TASR) - Anglickí vedci odhalili v pečeni vydier toxické tzv. "večné chemikálie" (PFAS). Výskyt a koncentrácia týchto látok dokazuje rozsah znečistenia životného prostredia, uviedli vedci z programu Otter Project, ktorý dlhodobo monitoruje zdravie týchto riečnych živočíchov. Informáciu priniesla v stredu britská stanica BBC.

Vedci skúmali výskyt týchto látok v pečeni už uhynutých vydier. Všetky mŕtve zvieratá nájdené programom Otter Project v rokoch 2014 až 2019 vykazovali prítomnosť dvoch typov PFAS. Zatiaľ však nie je jasné, či množstvo týchto látok nájdené v skúmaných zvieratách malo nejaký dosah na ich zdravie.

Vydry totiž uhynuli prevažne po zrážke s motorovými vozidlami, takže presný vplyv chemikálií na ich zdravie nie je známy, vysvetlila Emily O'Rourkeová, doktorandka na Cardiffskej univerzite a hlavná autorka štúdie.

Táto vedkyňa ďalej uviedla, že zdravotný stav vydier je istým ukazovateľom znečistenia životného prostredia, predovšetkým sladkých vôd. Jej zistenia sú navyše v súlade s závermi správy britského Výboru pre environmentálny audit. Tá ukázala, že v riekach sa nachádza "chemický kokteil" znečisťujúcich látok.

"Večné chemikálie"
je označenie pre perfluóralkylové a polyfluóralkylové látky (PFAS). Ide o skupinu tisícov syntetických chemických látok. Všetky obsahujú väzby uhlíka s fluórom, čo je jedna z najsilnejších väzieb v organickej chémii. To má za následok ich mimoriadnu trvácnosť a odolnosť voči rozkladu - práve preto sú známe ako "večné chemikálie". Používajú sa od 40. rokov minulého storočia - v nepriľnavých panviciach, nepremokavých materiáloch ale aj obaloch potravín či nerezových produktoch.

Do prostredia sa dostávajú z kanalizácií, čističiek odpadových vôd, tovární, skládok ale aj polí. V riekach kontaminujú ryby, ktoré sú následne konzumované ľuďmi a ďalšími zvieratami. Dostať sa však môžu aj priamo do pitnej vody.

ilustračné foto
Foto: TASR/Michal Svítok


"Keď perieme alebo niečo umývame, do odtoku tečú splašky. Následne sa dostanú do našich čističiek odpadových vôd, ktoré nie sú určené na odstraňovanie PFAS, pretože sú veľmi staré," dodala autorka štúdie.

PFAS môžu u ľudí vyvolať ochorenia pečene, komplikácie v tehotenstve a môžu viesť až k rakovine a mnohým ďalším vážnym zdravotným komplikáciám, približuje BBC.

Autorka štúdie dodáva, že je nutné používanie týchto chemikálií obmedziť. V niektorých krajinách sa tak pritom už deje. Nemecko, Dánsko, Holandsko, Nórsko a Švédsko v júli 2021 oficiálne informovali Európsku chemickú agentúru (ECHA) o svojom zámere obmedziť PFAS. Dánsko napríklad už zakázalo ich používanie v obaloch potravín.