Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia UNESCO a veda

VEDA TU a TERAZ: Naši vedci klopú na dvere úspechu vyliečenia cukrovky

Kapsuly s pankreatickými ostrovčekmi. Foto: Cukorvka n.f.

Riaditeľ Ústavu polymérov SAV Igor Lacík pred rokmi vynašiel materiál, vhodný na kapsuláciu zdravých Langenharsových ostrovčekov pre cukrovkárov. Teraz výskum ide do finále - možno uspeje u ľudí.

Bratislava 19. októbra (Teraz.sk) – Naši vedci zo Slovenskej akadémie vied ťukajú na dvere poznania, či je možné vyliečiť závažné metabolické ochorenie cukrovku (diabetes mellitus) tak, aby diabetický pacient napokon viedol nielen plnohodnotný život, ale ani len nepociťoval negatíva vyliečenia.

Znie to až neuveriteľne, že cukrovka trápi po svete až 380 miliónov ľudí. Slováci nie sú žiadnou výnimkou, na sto našincov pripadá až sedem ľudí, ktorí majú diagnostikovanú túto chorobu. Dovedna ich je 350 tisíc a lekári predpokladajú, že ďalších 100, možno až 150 tisíc Slovákov ani nevie, že cukrovkou trpí. Všetci diabetickí pacienti sú samozrejme najmä pod dohľadom lekárov.

Svetielko nádeje pre cukrovkárov, predovšetkým prvého typu, svitá aj z úplne iného vedeckého odboru – polymérnej chémie. Tu vedci pracujú na vývoji vhodného obalu, nazvime ho, UMELÉHO PANKREASU. Už dnes je možné do tela diabetika transplantovať správne pracujúce Langenharsove ostrovčeky iného jedinca, teda zoskupenie buniek, v ktorých sa u zdravého človeka tvorí inzulín. Má to však háčik. Táto „vecička“ potrebuje vhodný obal, teda mikrokapsulu, ktorá ju ochráni pred útokmi vlastného imunitného systému.

Foto: Cukrovka n.f.
Cukrovka typu I je autoimunitné ochorenie, kedy organizmus postihnutého človeka nie je schopný produkovať inzulín, čím dochádza k strate prirodzenej schopnosti organizmu regulovať hladinu cukru v krvi. Pacienti s týmto ochorením sú tak celoživotne závislí na podávaní náhradného inzulínu.


Polymér - veľká molekula (makromolekula) veľkého počtu opakujúcich sa identických skupín atómov - monomérov. V makromolekulách sú navzájom spojené chemickými väzbami do tzv. polymérneho reťazca.

















Fungujúce „brnenie“ pre ostrovčeky, ktoré však na druhej strane cez svoju membránu prepustí všetky potrebné živiny, glukózu a inzulín, už roky vyvíja medzinárodná skupina. Patrí k nej aj tím slovenských vedcov pod vedením riaditeľa Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied Ing. Igora Lacíka, Phd, DrSc. „My ich musíme pripraviť niekoľko stotisíc, aby sme dokázali vyliečiť paviána a viac ako milión, aby sme mohli vyliečiť človeka. Na tento postup máme zariadenia v našom laboratóriu,“ hovorí Lacík. Napríklad dospelý 80 až 90 kilogramov vážiaci cukrovkár by potreboval asi 1,6 milióna transplantovaných „enkapsupvaných“ ostrovčekov.

Odborný garant a vedúci projektu Ing. IGOR LACÍK, PhD, DrSc.
Foto: Tablet.tv


Ing. IGOR LACÍK, PhD, DrSc.
Ukončil Chemicko-technologickú fakultu STU v Bratislave na Katedre plastov a kaučuku v r. 1986. Tituly PhD. a DrSc. získal v rokoch 1993 a 2009 na Ústave polymérov SAV v Bratislave. Igor Lacík bol na dlhodobých zahraničných pracovných pobytoch v Austrálii (1990–1991), vo Francúzsku (1993-1994) a v Spojených štátoch amerických (1994-1996). V súčasnosti je vedúcim Oddelenia pre výskum biomateriálov a zároveň riaditeľom Ústavu polymérov SAV v Bratislave. So svojimi spolupracovníkmi sa venuje hlavne využitiu polymérnych materiálov pre enkapsuláciu pankreatických ostrovčekov, a príprave vodorozpustných polymérov. Publikoval viac ako 90 článkov v medzinárodných vedeckých časopisoch, 3 kapitoly v knižných publikáciách a má vyše 200 prezentácií na domácich a zahraničných konferenciách.




Idú do finále

Práve v týchto dňoch sa začína veľmi projekt pod hlavičkou enkapsulačného konzorcia JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation). Táto nadácia určuje smer výskumu liečby cukrovky. „V novembri by sme mali byť pripravení preniesť technológiu enkapsulácie ostrovčekov do Chicaga. V priebehu niekoľkých mesiacov by mali byť prvé výsledky. My musíme demonštrovať, že máme pripravenú technológiu a materiály na transplantáciu ostrovčekov pre väčšie množstvo primátov,“ vysvetlil Lacík. V prípade úspechu by mali nasledovať transplantácie ostrovčekov ľuďom. „Silno verím, že budeme mať odpoveď na otázku, či sme schopní ísť do človeka. Či sme pripravení na klinické testy,“ dodal. Potvrdil, že ambícia transplantovať takéto kapsuly s ostrovčekmi ľuďom je súčasťou projektu.

Slovenskí vedci zo SAV otvorili dvere svojich laboratórií pre Tablet.tv . v nasledujúcej relácii vám prinášame unikátny pohľad na to, ako sa na vývoji „umelého pankreasu“ pracuje.