Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

VEDA: V Machu Picchu objavili nový druh jašterice

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Bádatelia dali novému druhu jašterice meno Proctoporus optimus.

Lima 29. mája (TASR) - Vedci objavili v oblasti architektonickej pamiatky Machu Picchu v Peru nový druh jašterice. TASR informáciu prevzala od agentúry DPA.

Bádatelia dali novému druhu jašterice meno Proctoporus optimus, podľa postavy Optimus prime z amerického filmu "Transformers", časť z ktorého bola nakrútená práve v Machu Picchu, priblížil v piatok peruánsky Úrad na ochranu životného prostredia.

Vedci medzičasom objavili v Peru aj ďalší nový druh jašterice. K objavu jašterice Proctoporus katerynae, pomenovanej po biologičke Kateryn Bolaňosovej, došlo v rezervácii Mačiguenga v peruánskom regióne Cuzco. Oba novoobjavené druhy jašteríc sú považované za ohrozené. Stredne veľké jašterice sú vo všeobecnosti ohrozené najmä klimatickými zmenami, komentuje DPA.

Machu Picchu (v kečuánčine "Stará hora") sa všeobecne považuje za klenot peruánskeho cestovného ruchu. Pamiatka bola v roku 1983 vyhlásená za lokalitu Svetového dedičstva UNESCO a v roku 2007 ju na základe celosvetového on-line prieskumu zaradili medzi Sedem divov moderného sveta. Citadelu, postavenú v 15. storočí, objavil v júli 1911 americký prieskumník Hiram Bingham.