Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

NAJSTARŠÍ NÁLEZ HOMINIDA V EURÓPE: Objavili ho v Španielsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Doteraz najstaršou fosíliou hominidov v Európe bola čeľustná kosť nájdená v rovnakej oblasti v roku 2007. Jej vek bol stanovený na 1,2 milióna rokov.

Madrid 9. júla (TASR) - Úlomok čeľuste objavený minulý mesiac v severnom Španielsku by mohol byť najstaršou známou fosíliou ľudského predka v Európe, uviedli v piatok španielski paleontológovia. TASR o náleze informuje na základe správy AFP.

Fosíliu objavili na archeologickom nálezisku Atapuerca 30. júna a má približne 1,4 milióna rokov. Nálezisko obsahuje najbohatšie nálezy pravekého osídlenia hominidov v Európe.

Doteraz najstaršou fosíliou hominidov v Európe bola čeľustná kosť nájdená v rovnakej oblasti v roku 2007. Jej vek bol stanovený na 1,2 milióna rokov.

Vedci teraz budú musieť potvrdiť odhad veku fragmentu kosti pomocou najmodernejších techník datovania, povedal počas tlačovej konferencie paleoantropológ Jose-Maria Bermudez de Castro, spoluriaditeľ výskumného projektu Atapuerca. Potrvá to šesť až osem mesiacov a výsledky pomôžu presnejšie určiť aj druh hominida.

Keďže najnovší fragment čeľustnej kosti sa našiel asi o dva metre hlbšie, ako bola čeľustná kosť nájdená v roku 2007, "je logické a rozumné myslieť si, že je staršia," dodal Bermudez de Castro.

Vedecké datovanie veku kosti budú robiť v Národnom centre pre výskum ľudskej evolúcie v Burgose, meste ležiacom asi 10 kilometrov od Atapuercy.

Archeologické nálezisko bolo v roku 2000 zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, vďaka čomu sa zlepšila možnosť financovaniu tunajšieho výskumu. Doteraz sa tu našli tisíce fosílií a nástrojov hominidov, vrátane pazúrika objaveného v roku 2013, ktorý je starý 1,4 milióna rokov.

Objavenie náleziska sa podarilo vďaka výstavbe železničnej trate v tunajších horách, keď v roku 1976 banský inžinier Trinidad Torres identifikoval prvé nálezy a informoval o tom paleontológa Emiliana Aguirreho.

Výskum dnes zastrešuje nezisková organizácia Nadácia Atapuerca. Jej výskumný tím má asi 300 odborníkov z 22 krajín a 30 vedeckých disciplín. Počas leta pracujú spolu s dobrovoľníkmi na mieste vykopávok, po zvyšok roka nálezy skúmajú na univerzitách a vo výskumných centrách.