Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Vedci: Webbov teleskop poskytol výnimočne žiarivé Saturnove prstence

Táto snímka z júna 2023, ktorú poskytol Space Telescope Science Institute, ukazuje planétu Saturn a tri z jeho mesiacov, zľava Enceladus, Tethys a Dione, zachytené vesmírnym teleskopom Jamesa Webba. V infračervenom svetle sa planéta javí ako tmavá, pretože slnečné svetlo pohlcuje metán v atmosfére. Foto: TASR/AP

Rozdiely vo vzhľade severného a južného pólu Saturnu podľa NASA spôsobuje leto v severnej oblasti, zatiaľ čo na južnej pologuli sa končí zimná tma.

Washington 4. júla (ATSR) - Astronómovia získali pomocou najnovšej snímky vesmírneho teleskopu Jamesa Webba (JWST) detaily o atmosfére Saturnu. TASR informuje podľa americkej CNN.

Na najnovšom obrázku sa Saturn javí extrémne tmavý v dôsledku absorpcie slnečného svetla metánovým plynom. Jeho charakteristické prstence však zostávajú svetlé a podľa NASA vytvárajú na tejto fotografii "nezvyčajný vzhľad" planéty.

Bodky na ľavej strane snímky sú Saturnove mesiace Dione, Enceladus a Tethys, na pravej strane sú jasne zobrazené prstence A, B, C a F a tmavá Cassiniho medzera, ktorá oddeľuje prstence A a B.

"Veľké, difúzne štruktúry na severnej pologuli nesledujú čiary zemepisnej šírky planéty, takže na tomto obrázku chýba známy pruhovaný vzhľad, ktorý zvyčajne vidieť z hlbších atmosférických vrstiev Saturnu," uvádza NASA.

Záber vytvoril prístroj NIRCam (Near-InfraRed Camera) na palube JWST. Funguje ako zobrazovač s vlnovou dĺžkou 0,6 až 5 mikrónov a zároveň ako vlnoplochový senzor pre zosúladenie všetkých 18-dielov zrkadla teleskopu. NIRCam pomáha pri zobrazovaní čohokoľvek vedľa oveľa jasnejšieho objektu. V prípade Saturnu to umožňuje zachytiť jeho mesiace a prstence.

Rozdiely vo vzhľade severného a južného pólu Saturnu podľa NASA spôsobuje leto v severnej oblasti, zatiaľ čo na južnej pologuli sa končí zimná tma.

Zjasnenie blízko okraja Saturnovho prstenca môže byť spôsobené fluorescenciou metánu vo vysokých vrstvách atmosféry, emisiami v ionosfére planéty alebo oboma týmito javmi.

Najnovšia detailná snímka Jupitera prichádza niekoľko týždňov po tom, čo JWST zachytil rekordnú erupciu vody na Saturnovom mesiaci Enceladus. Takéto pozorovania "sú len náznakom toho, čím toto observatórium prispeje k poznaniu príbehu Saturnu v nadchádzajúcich rokoch," hovorí NASA.

Atmosféru a prstence Saturna doteraz pozorovalo viacero vesmírnych misií, ako boli Pioneer 11, Voyager 1 a 2, Cassini a Hubblov vesmírny teleskop.