Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Na Festivale vedy a techniky AMAVET bol rekordný počet postupujúcich

Na archívnej snímke žiaci z robotického krúžku Benders v Žiline počas celoslovenského kola obľúbenej súťaže v robotike pod názvom RoboRAVE Slovensko a krajského kola 20.ročníka Festivalu vedy a techniky AMAVET Slovensko. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výhercovia slovenskej národnej súťaže, ktorou je FVAT, sú nominovaní na európske finále EU Contest for Young Scientists (EUCYS), ktoré bude nasledujúci rok v septembri.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Na nedávnom 26. ročníku Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023 (FVAT) v Inchebe v Bratislave zaznamenali rekordný počet postupujúcich vedátorov z krajských kôl, a to 97 žiakov so 73 projektmi. Rástla aj kvalita projektov, čo viedlo k odovzdaniu viacerých cien, ktorými sú postúpenia na prestížne svetové súťaže a prehliadky vedecko-technických projektov. TASR o tom informoval Ján Nemec z AMAVET-u s tým, že so Slovenskou akadémiou vied (SAV) pripravujú podujatie Mladá nádej slovenskej vedy.

Výhercovia slovenskej národnej súťaže, ktorou je FVAT, sú nominovaní na európske finále EU Contest for Young Scientists (EUCYS), ktoré bude nasledujúci rok v septembri. Je vyhlasované Direktoriátom výskumu a inovácií Európskej komisie. Národné kolá sa pritom realizujú v 40 členských štátoch. FVAT je tradične jedným z hlavných podujatí Týždňa vedy a techniky na Slovensku (TVT).

Od 5. do 7. decembra SAV a AMAVET zároveň organizujú podujatie Mladá nádej slovenskej vedy. Žiaci na ňom budú môcť odprezentovať vybrané projekty z tohtoročného festivalu AMAVET a diskutovať s vedeckými pracovníkmi SAV. Podujatie sa uskutoční v Kongresovom centre SAV na Smolenickom zámku.