Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

ZAUJÍMAVOSTI Z VEDY: Našli najstaršiu DNA a skúmali správanie online

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Riskantné či nelegálne správanie sa v online prostredí je medzi mladými ľuďmi považované za takmer normálne.

Svet 9. decembra (TASR) - Vo vedeckom svete sa v uplynulom týždni udialo niekoľko zaujímavých vecí. Vedci skúmali riskantné či nelegálne správanie sa mladých Európanov na internete a v Grónsku objavili DNA z doby ľadovej. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Riskantné či nelegálne správanie sa v online prostredí je medzi mladými ľuďmi považované za takmer normálne. Každý štvrtý tínedžer vo veku 16–19 rokov na internete už niekoho "trolloval", čiže si zákerným spôsobom robil žarty. Vyplýva to z výsledkov štúdie zastrešovanej Európskou úniou a Europolom.

Jeden zo štyroch tínedžerov už na internete niekoho sledoval či trolloval, každý ôsmy sa dopustil online obťažovania a každý desiaty zverejňoval nenávistné prejavy. Jeden z piatich mladých ľudí sa zúčastňoval na sextingu (písaní správ so sexuálnym obsahom) a každý tretí praktizoval tzv. digitálne pirátstvo, čiže kradol knižné či audiovizuálne diela v digitálnej podobe. Štyria z desiatich tínedžerov tiež sledujú pornografiu.

Vedci tiež oznámili, že v usadeninách z doby ľadovej v Grónsku objavili DNA starú dva milióny rokov. Ide o doteraz najstaršiu nájdenú DNA.

Usadenina z najsevernejšej časti Grónska pochádza z prostredia, aké už nikde na svete neexistuje. Zmrazená DNA vo vzdialenej neobývanej oblasti bola veľmi dobre zachovaná.

Nová technológia vedcom umožnila určiť, že 41 častí DNA bolo o viac než milión rokov starších ako doteraz najstaršia známa DNA zo sibírskeho mamuta. Na mieste nálezu boli v minulosti objavené aj ďalšie usadeniny vrátane fosílií rastlín a hmyzu vo vynikajúcom stave.

Kozmická loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) opustila obežnú dráhu Mesiaca a vydala sa na cestu naspäť na Zem.

Táto kozmická loď bez posádky je súčasťou nového vesmírneho programu NASA s názvom Artemis, ktorého cieľom je po vyše 50 rokoch – od ukončenia vesmírneho programu Apollo – opäť dopraviť astronautov na povrch Mesiaca.

Do Atlantického oceána by mala dopadnúť pomocou padákov v nedeľu 11. decembra.