Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Čo je nové vo vede? Odporučili nechovať sliepky v klietkach

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

V rámci svojich hodnotení vedci tiež odporučili ukončiť prax mrzačenia a obmedzovania kŕmenia, ako aj poskytovať rady o tom, ako zlepšiť priestory pre chov kurčiat.

Svet 24. februára (TASR) - Vo svete vedy sa v uplynulom týždni udialo niekoľko zaujímavých vecí. Vedci odporučili ukončiť používanie klietok na chov sliepok, objavili rekordne veľkú stopu dinosaura a v Paríži pre verejnosť sprístupnia najstaršiu knihu na svete tlačenú pohyblivým kovovým písmom. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Vedci z Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA) v utorok odporučili ukončiť používanie klietok na chov sliepok a kureniec v snahe zlepšiť životné podmienky zvierat. V rámci svojich hodnotení tiež odporučili ukončiť prax mrzačenia a obmedzovania kŕmenia, ako aj poskytovať rady o tom, ako zlepšiť priestory pre chov kurčiat.

Štúdia uskutočnená na žiadosť Európskej komisie súvisí s úsilím, aby výroba potravín bola šetrná k životnému prostrediu a zdravšia, aj s prebiehajúcou revíziou právnych predpisov EÚ v oblasti dobrých životných podmienok zvierat.

Vedci v anglickom grófstve Yorkshire objavili rekordne veľkú skamenenú stopu theropoda – mäsožravého dinosaura.

Stopa vznikla pred 166 miliónmi rokov, keď sa obrovský theropod pravdepodobne prikrčil a nohu hlbšie zatlačil do zeme. Neskôr sa z nej vytvorila doteraz najväčšia takáto fosília, ktorú našli v Burniston Bay neďaleko mesta Scarborough.

Najstaršia kniha na svete tlačená pohyblivým kovovým písmom bude po polstoročí opäť prístupná pre verejnosť. Vo Francúzskej národnej knižnici ju budú vystavovať od 12. apríla.

Kniha Čikdži približuje učenie budhistických kňazov. Bola vytlačená v roku 1377 v budhistickom chráme v kórejskom meste Čchongdžu. Bolo to o 78 rokov skôr ako Johann Gutenberg v nemeckom Mohuči začal v roku 1455 tlačiť bibliu pomocou preskupovania pohyblivých kovových písmen.

Knihu Čikdži tvorili pôvodne dva zväzky, v súčasnosti existuje iba jediný exemplár druhého zväzku vo Francúzskej národnej knižnici. Kniha bude podľa webovej stránky knižnice súčasťou výstavy o histórii technológie tlače od 12. apríla do 16. júla.