Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci našli v 3500 rokov starých keramických nádobách zvyšky ópia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Spoločný výskum Izraelského pamiatkového úradu (IAA) a Weizmannovho inštitútu pre vedu (WIS) sa začal v roku 2012.

Jehud 20. septembra (TASR) - Izraelskí archeológovia objavili v 3500-ročných kusoch keramiky zvyšky ópia, čím poskytli dôkazy na podporu teórie, že táto mäkká halucinogénna droga sa používala už pri starovekých pohrebných rituáloch.

Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Spoločný výskum Izraelského pamiatkového úradu (IAA) a Weizmannovho inštitútu pre vedu (WIS) sa začal v roku 2012, keď sa pri vykopávkach v stredoizraelskom meste Jehud našla séria hrobov z neskorej doby bronzovej.

Výskumníci na tomto mieste našli keramické nádoby, ktoré svojím tvarom pripomínali kvety maku - z ktorého sa získava ópium -, pochádzajúce zo 14. storočia pred naším letopočtom.

Experti následne skúmali, či slúžili ako nádoby na drogu, ktorá sa podľa skorších nálezov používala pri pohrebných rituáloch v Kanaáne (biblickom území), a našli "zvyšky ópia v ôsmich nádobách", uvádza sa vo vyhlásení výskumníkov.

Tie boli pravdepodobne "umiestnené v hroboch na obradné jedlá, obrady a rituály, ktoré vykonávali živí pre svojich zosnulých rodinných príslušníkov", povedal Ron Beeri, archeológ z IAA.

Počas týchto obradov sa "členovia rodiny alebo kňaz v ich mene" pokúšali "pomocou ópia vyvolať ducha svojich mŕtvych príbuzných a dostať sa do extatického stavu", dodal Beeri.

Priznal však, že o jeho používaní v staroveku sa toho veľa nevie. "Môžeme len špekulovať, čo sa s ópiom robilo," povedal.