Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia UNESCO a veda

Vedci objavili protilátku so silným neutralizačným účinkom voči covidu

Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Foto: TASR/AP

Vedci prišli so záverom, že objavená protilátka by sa mohla využívať na ochranu ľudí pred širokým spektrom koronavírusových variantov.

Londýn 14. októbra (TASR) - Vedci objavili špecifickú protilátku, ktorá by podľa nich mohla mať silný neutralizačný účinok na viacero známych variantov koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News.

Výskumníci zo Zdravotného centra Vanderbiltovej univerzity v americkom štáte Tennessee objavili skupinu špecifických protilátok v tele 45-ročného muža, ktorý sa tri mesiace predtým zotavil z ochorenia COVID-19. Protilátky vedci izolovali pomocou technológie sekvenovania.

Jedna z týchto protilátok, označená ako 54042-4, ukázala silný neutralizačný efekt proti koronavírusu vrátane jeho variantov delta a alfa.

V štúdii publikovanej v odbornom časopise Cell Reports sa uvádza, že táto protilátka má "nezvyčajnú genetickú a štrukturálnu charakteristiku", ktorou sa odlišuje od ostatných neutralizačných protilátok.

Vedci prišli so záverom, že objavená protilátka by sa mohla využívať na ochranu ľudí pred širokým spektrom koronavírusových variantov.