Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci oznámili, že dokončili úplné sekvenovanie ľudského genómu

Ilustračné foto Foto: TASR/Jan Peter Kasper, Friedrich-Schiller-Universität Jena

Vedci so sekvenovaním ľudského genómu začali už pred 20 rokmi.

Los Angeles 3. júna (TASR) - Medzinárodný tím vedcov oznámil, že pomocou nových technológií dokončil úplné sekvenovanie ľudského genómu vrátane častí, ktoré sa nepodarilo sekvenovať počas prvého pokusu pred dvomi desaťročiami. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník El País.

Karen Migová, biologička, ktorá sa na tomto sekvenovaní podieľala, na Twitteri uviedla, že skompletizovanie ľudského genómu je v genomike začiatkom novej éry, v ktorej bude dostupná každá oblasť ľudského genómu.

Pri sekvenovaní genómu ide o určenie poradia písmen v reťazci DNA, uvádza na svojej webovej stránke Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Vedci so sekvenovaním ľudského genómu začali už pred 20 rokmi, pripomína El País. Spoločnosť Celera Corporation a medzinárodné konzorcium International Human Genome Sequencing Consortium v roku 2001 zverejnili prvú pracovnú verziu sekvencie ľudského genómu, ktorá však nebola úplná.

Medzinárodné konzorcium T2T v roku 2021 toto sekvenovanie dokončilo, keď skompletizovalo chýbajúcich osem percent genómu. Píše sa o tom v predbežnej správe, ktorá ešte nebola recenzovaná a je zverejnená na webovom portáli bioRxiv.

Konzorcium Telomere-to-Telomere (T2T) je zložené z odborníkov z viacerých univerzít a inštitúcií. Na čele sú Migová z Kalifornskej univerzity v Santa Cruz a Adam Phillippy z inštitútu na výskum genómu (National Human Genome Research Institute, NHGRI).