Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci pokročili v alternatívnej liečbe rakoviny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AFP-Thibault Savary

Ďalší míľnik má za sebou aj spoločnosť Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa.

Svet 15. októbra (TASR) – Objavenie protilátky so silným neutralizačným účinkom voči covidu, vystopovanie vývoja vírusu hepatitídy typu B z praveku po súčasnosť, nové poznatky o imunoterapeutickej liečbe rakoviny, ale aj ďalší úspešný let suborbitálnej rakety New Shepard spoločnosti Blue Origin či nález skameneliny, ktorý dokazuje, že psy a ľudia žili spoločne v Kostarike už pred 12 000 rokmi. TASR prináša súhrn najzaujímavejších informácií z oblasti vedy v rámci uplynulého týždňa.

Nová liečba rakoviny založená na imunoterapii by podľa vedcov mohla vyhubiť nádory u niektorých nevyliečiteľne chorých pacientov. Vyplýva to zo štúdie britského Inštitútu pre výskum rakoviny (ICR) a nadácie Royal Marsden NHS Foundation Trust. Výskumníci zistili, že kombinácia liekov nivolumab a ipilimumab viedla k zníženiu veľkosti nádorov u nevyliečiteľne chorých pacientov s rakovinou v oblasti hlavy a krku. U niektorých dokonca rakovina úplne zmizla a lekári u nich nenašli ani žiadne zistiteľné príznaky choroby. Výsledky tretej fázy klinickej štúdie, ktorá zahŕňala takmer 1000 umierajúcich pacientov s rakovinou hlavy a krku, však neboli dostatočne štatisticky významné. Podľa ICR ale mali značný význam po klinickej stránke. Niektorí pacienti totiž žili dlhšie o niekoľko mesiacov alebo rokov a mali aj menej vedľajších účinkov.

Výskumníci zo Zdravotného centra Vanderbiltovej univerzity v americkom štáte Tennessee zas objavili špecifickú protilátku, ktorá by podľa nich mohla mať silný neutralizačný účinok na viacero známych variantov koronavírusu SARS-CoV-2. Protilátka označená ako 54042-4 a objavená v tele 45-ročného muža, ktorý sa tri mesiace predtým zotavil z ochorenia COVID-19, ukázala silný neutralizačný efekt proti koronavírusu vrátane jeho variantov delta a alfa. V štúdii publikovanej v odbornom časopise Cell Reports sa uvádza, že táto protilátka má „nezvyčajnú genetickú a štrukturálnu charakteristiku", ktorou sa odlišuje od ostatných neutralizačných protilátok.

So zaujímavým zistením týkajúcim sa koronavírusovej pandémie prišiel aj medzinárodný tím vedcov, podľa ktorých už pomerne nízka finančná odmena môže zvýšiť záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Ako uvádza na svojej internetovej stránke Bazilejská univerzita vo Švajčiarsku, ktorej pracovníci sa na výskume podieľali, z údajov získaných vo Švédsku vyplýva, že výzvy zo strany politikov a odborníkov smerom k občanom zjavne nestačia na to, aby sa dal zaočkovať dostatočný počet ľudí a spomalilo sa tak šírenie nákazy. Avšak vo Švédsku už odmena 200 korún (20 eur) dokázala v rámci štúdie zvýšiť zaočkovanosť zo 72 percent na 76 percent, tvrdia vedci v článku, ktorý uverejnil časopis Science.

Významný objav sa vedcom podaril aj v súvislosti s vírusom hepatitídy typu B (HBV). Vystopovali totiž jeho vývoj z praveku po súčasnosť. Výsledky štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Science zmapovali cesty, ktorými sa vírus hepatitídy typu B v praveku šíril, i jeho zmeny, pričom tieto poznatky odzrkadľujú známe migrácie ľudí a ďalšie demografické udalosti. Štúdia tiež odhalila nečakané vzorce i presahy do dnešnej doby. Výskum medzinárodného tímu vedcov, na ktorom sa podieľali aj bádatelia z Archeologického ústavu českej Akadémie vied (AÚ AV ČR), naznačuje, že všetky doteraz známe varianty hepatitídy typu B pochádzajú z línie, ktorá trápila už pôvodných obyvateľov Ameriky.

Úspešní vo svojom bádaní boli aj archeológovia z Latinskej Ameriky. Skúmaním staršieho nálezu skameneliny čeľustnej kosti, o ktorej si dosiaľ bádatelia mysleli, že pochádza z kojota, zistili, že by mohlo ísť o pozostatky psa – a psy sa nikdy nevyskytujú bez ľudí. Prítomnosť ľudí na americkom kontinente v tomto období však bola dosiaľ potvrdená v Mexiku, Čile i Patagónii, no zatiaľ ešte nikdy v oblasti Strednej Ameriky. Podľa tohto najnovšieho objavu však domestikované psy zrejme žili v Strednej Amerike spoločne s ľuďmi už pred 12.000 rokmi.

Ďalší míľnik má za sebou aj spoločnosť Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa. Jej znovupoužiteľná suborbitálna raketa New Shepard v stredu úspešne odštartovala k hranici vesmíru a po zhruba desiatich minútach sa stroj aj oddelený modul úspešne vrátili na Zem. Jedným z členov posádky bol americký herec William Shatner, ktorý hral postavu kapitána Kirka v kultovom seriáli Star Trek. Shatner sa tak vo veku 90 rokov stal najstarším človekom, ktorý sa dostal do vesmíru.