Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Vedci pripravujú prvú trojrozmernú mapu vesmíru

Ilustračné foto Foto: TASR

Prvá dávka údajov zo Spektroskopického prístroja na meranie temnej energie (DESI) už bola zverejnená.

Londýn 13. júna (TASR) - Vedci po prvýkrát pozorovali dva milióny vzdialených galaxií, kvazarov a hviezd v rámci snahy o vytvorenie podrobnej trojrozmernej mapy vesmíru. TASR informáciu prevzala z utorkovej správy tlačovej agentúry DPA.

Prvá dávka údajov zo Spektroskopického prístroja na meranie temnej energie (DESI) už bola zverejnená. Súbor údajov pozostáva z 80 terabajtov a bol získaný z viac než 3500 expozícií nočnej oblohy, ktoré boli zhotovené počas šiestich mesiacov.

Výskumníci z Durhamskej univerzity v Británii a medzinárodný tím vedcov pozorovali extragalaktické objekty a rozklad ich svetla na rôzne farby alebo vlnové dĺžky, ktoré odhaľujú rýchlosť rozpínania sa vesmíru, ako aj fyzikálne vlastnosti galaxií a kvazarov.

Predmetná štúdia, pri ktorej sa použila robotika na zhotovenie tisícok snímok nočnej oblohy, prispeje k ďalšiemu posunu v porozumení vesmíru a našej galaxie - Mliečnej cesty. Najnovšie zverejnenie je prvým krokom projektu, ktorý umožní vedcom zmapovať viac ako 40 miliónov galaxií, kvazarov a hviezd.

"DESI je dosiaľ najambicióznejším krokom, ktorý hľadá odpovede na niektoré z najzákladnejších otázok: Z čoho sa skladá náš vesmír? Ako vznikol taký, aký je? Čo nás čaká v budúcnosti?" povedal profesor Carlos Frenk z Durhamskej univerzity a člen medzinárodnej rady DESI.

"Durhamskí astronómovia zohrávajú vedúcu úlohu v rámci tejto veľkej medzinárodnej spolupráce a sú na čele úsilia interpretovať jedinečné údaje, ktoré DESI ucelene poskytuje," dodal.