Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vedci zo SAV svojím plášťom magnetickej neviditeľnosti zaujali NASA

Tlačová konferencia Elektrotechnického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) k téme Plášť magnetickej neviditeľnosti - stav výskumu a jeho perspektíva, sa uskutočnila v pondelok 19. januára 2015 v zasadačke Úradu SAV na Štefánikovej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Plášť magnetickej neviditeľnosti je vhodný na to, aby sa vytvorilo prostredie, v ktorom je nulové magnetické pole.

Bratislava 19. januára (TASR) – Plášť magnetickej neviditeľnosti, ktorý zhotovili vedci z Elektrotechnického ústavu SAV v roku 2012, zaujal vedcov v NASA Ames Research Center v americkej Kalifornii. Cieľom projektu je simulovať stav, keď sa živý organizmus nenachádza v dosahu magnetických polí. Vedci predpokladajú, že bez magnetického poľa nebude živý organizmus správne fungovať.



"Kolegovia z NASA sledujú dlhodobejší program, ako zemské magnetické pole vplýva na živé organizmy. Potrebujú to vedieť pre to, aby vedeli, čo sa môže stať kozmonautom, ktorých budú posielať na dlhší čas do vesmíru," priblížil Fedor Gömöry z Elektrotechnického ústavu SAV. Pripomenul, že kozmonauti, ktorí sa nachádzajú v okolí Zeme, nie sú až tak ohrození, keďže okolo nej sa magnetické pole ešte nachádza. "Tu ide o lety do hlbokého vesmíru, čiže keby sme poslali kozmonautov k Marsu," dodal.



Podľa jeho slov, plášť magnetickej neviditeľnosti je vhodný na to, aby sa vytvorilo prostredie, v ktorom je nulové magnetické pole. Vznikne tak vhodný priestor na experimentovanie v zemských podmienkach. V súčasnosti pracujú na vytvorení nulového magnetického poľa v malej rúrke, ktorú chcú postupne zväčšiť tak, aby sa do nej dostala myš. V pláne to majú už o rok.



So slovenskými vedcami v súčasnosti spolupracuje doktorand z NASA Yoh Nagasakiho, ktorý tu je na trojmesačnom pobyte. Projekt je od roku 2013 financovaní z Agentúry pre podporu výskumu a vývoja (APVV).