Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Vedci simulujúci život na Marse ukončili pobyt v izolovanom dóme

Výskumný pracovník pre izolovaným dómom Foto: TASR/AP

Sopečná poloha dómu, okolité ticho a jeho napodobenina tesniacej komory vytvárali počas výskumu atmosféru podobnú tej vo vesmíre.

Honolulu 14. júna (TASR) - Šestica vedcov, ktorá osem mesiacov simulovala život na Marse na svahu havajskej sopky Mauna Loa, ukončila pobyt v izolovanom dóme. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Výskumný tím opustil v sobotu prvýkrát bez skafandra špeciálne navrhnutý dóm umiestnený vo výške 2400 metrov nad morom priamo na svahu zmieneného havajského vulkánu.

Šiesti vedci boli súčasťou výskumu ľudskej výkonnosti, ktorý sledoval ich schopnosť tímovej spolupráce. Všetky osoby boli pritom monitorované bezpečnostnými kamerami, pohybovými senzormi a tiež vypĺňali elektronické dotazníky. Celý projekt financoval americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku NASA.

Členka šesťčlenného tímu vedcov Jocelyn Dunnová v sobotu uviedla, že bolo úžasné pocítiť vietor na vlastnej koži.

"Keď sme po prvý raz vyšli z dverí, bolo desivé nemať na sebe skafander," opísala svoje zážitky 27-ročná Dunnová - kandidátka na doktorandské štúdium na americkej univerzite Purdue.

Sopečná poloha dómu, okolité ticho a jeho napodobenina tesniacej komory vytvárali počas výskumu atmosféru podobnú tej vo vesmíre. Šiesti vedci mohli vidieť cez tzv. lodné okná iba lávové polia a hory, dodal vo svojom vyhlásení profesor havajskej univerzity Kim Binsted.