Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

Vedci skúmali ľudské starnutie, ako aj vplyv stresu a kávy na telo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Proces starnutia podľa vedcov pravdepodobne nie je možné zastaviť.

Svet 25. júna (TASR) - Potenciálne nebezpečenstvá rozsiahlych zásahov do prírodných procesov, vplyv stresu na srdce, káva a jej pozitívny vplyv na pečeň, nové objavy v oblasti ľudského starnutia a paleontológie a nové solárne panely na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). TASR prináša súhrn najzaujímavejších informácií z oblasti vedy v rámci uplynulého týždňa.

Klimatické geoinžinierstvo – teda technológie zamerané na zmiernenie následkov klimatických zmien rozsiahlymi zásahmi do prírodných procesov – môže mať rozsiahle nezamýšľané následky na svetový ekosystém, uviedla pre TASR Kate Guyová z amerického inštitútu Centrum pre klímu a bezpečnosť (CCS).

Medzi tieto technológie patria napríklad odstraňovanie oxidu uhličitého z atmosféry, odrážanie slnečného žiarenia pomocou aerosolov či sypanie fosforu a iných chemikálií do oceánu.

Medzinárodné spoločenstvo musí podľa Guyovej tieto technológie pozorne skúmať, pretože v dobe stále citeľnejších následkov klimatických zmien je ich použitie čoraz lákavejšie. Mnohé tieto technológie sú navyše "relatívne lacné a môžu byť jednostranne nasadené".

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Bádatelia tento týždeň zistili aj to, že nadmerný stres môže vyvolať tzv. syndróm zlomeného srdca (tzv. kardiomyopatiu takocubo). Britskí vedci zistili, že bunky vystavené dvom molekulám – microRNA-16 a microRNA-26a – boli citlivejšie na adrenalín a vedci u nich pozorovali procesy, ku ktorým dochádza pri syndróme zlomeného srdca. Zistenia vedcov tak naznačujú, že dlhodobý stres súvisí s výskytom tohto ochorenia.

V ďalšej štúdii zverejnenej tento týždeň britskí vedci dospeli k záveru, že proces starnutia pravdepodobne nie je možné zastaviť. Ľuďom totiž v ich snahe spomaliť rýchlosť starnutia bránia biologické faktory.

Výskumníci analyzovali a porovnali údaje o narodení a úmrtí ľudí a iných primátov, ktoré zozbierali na rozličných kontinentoch v rôznych časových obdobiach. Zistili, že všeobecný model úmrtnosti je u všetkých rovnaký. To naznačuje, že dlhovekosť sa riadi skôr podľa biologických než environmentálnych faktorov.

Ľudia však potenciálne môžu niečo spraviť pre zdravie svojej pečene – piť kávu. Tento obľúbený nápoj totiž môže znížiť riziko vzniku chronického ochorenia pečene.

Na základe analýzy údajov viac než 400.000 ľudí vedci zistili, že po zohľadnení faktorov, ako sú index telesnej hmotnosti (BMI), konzumácia alkoholu a fajčenie, bolo u jedincov, ktorí vypili ľubovoľné množstvo kávy akéhokoľvek druhu, riziko vzniku chronického ochorenia alebo stukovatenia pečene o 20 percent nižšie v porovnaní s osobami, ktoré kávu nepili vôbec. Konzumenti kávy mali tiež o 49 percent nižšie riziko úmrtia v dôsledku chronického ochorenia pečene.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP Photo


O nových objavoch informovali v Británii aj paleontológovia, ktorí na pláži na juhu krajiny objavili stopy možno posledných dinosaurov žijúcich na týchto ostrovoch.

Dinosaury vyhynuli pred približne 66 miliónmi rokov, keď planétu Zem zasiahol asteroid. Na Britských ostrovoch však k ich vyhynutiu došlo pre rozsiahle záplavy omnoho skôr – už pred 110 miliónmi rokov. Veľkosť stôp naznačuje, že išlo o stredne veľké tvory vrátane obrnených bylinožravých ankylosaurusov, mäsožravých teropodov a vtákopanvých ornitopodov.

Tento týždeň sa činili aj vesmírni badátelia – astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) počas výstupu do otvoreného vesmíru namontovali prvý z nových výkonnejších solárnych panelov. Inštalácia 19 metrov dlhého panelu si vyžiadala dva výstupy do otvoreného kozmu. Prvý z nich táto dvojica astronautov absolvovala v stredu 16. júna.