Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci skúmali obezitu i problémy detí s rozpoznávaním emócií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tím vedcov z Talianskeho technologického inštitútu vo svojej štúdii zistil, že deti vo veku od troch do piatich rokov majú problém s rozpoznávaním emócií u ľudí, ktorých tváre sú prekryté rúškami.

Svet 18. júna (TASR) - Výskum naznačujúci, že predškoláci majú problém s rozpoznávaním emócií u ľudí, ktorí majú na tvári rúško, nové poznatky o obezite, ale aj prvá posádka na novej čínskej vesmírnej stanici či zistenie, že Antarktídu pravdepodobne ako prví objavili tichomorskí ostrovania. TASR prináša súhrn najzaujímavejších informácií z oblasti vedy v rámci uplynulého týždňa.

Tím vedcov z Talianskeho technologického inštitútu (Istituto Italiano di Tecnologia, IIT) vo svojej štúdii zistil, že deti vo veku od troch do piatich rokov majú problém s rozpoznávaním emócií u ľudí, ktorých tváre sú prekryté rúškami. Táto veková kategória bola u ľudí s rúškami schopná rozpoznať výrazy ich tváre vyjadrujúcej šťastie a smútok iba v 40 percentách prípadov. U detí vo veku od šiestich do ôsmich rokov to bolo 55–65 percent a u dospelých 70–80 percent. Podľa expertov môže nosenie rúšok v rámci prevencie spojenej s ochorením COVID-19 ovplyvniť správny vývoj schopností detí v oblasti učenia sa sociálnej interakcie.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Medzinárodnému tímu vedcov z Česka, Kanady a Nemecka sa naopak, podarilo zistiť, že obezita zrejme urýchľuje starnutie mozgu. Mozog podľa nich "starne" rýchlejšie ľuďom s vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI).

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Darilo sa však aj českým biologičkám, ktoré u hlodavcov v Angole objavili a opísali dva nové arenavírusy a nový kmeň jedného už známeho. Keďže arenavírusy sa môžu prenášať z hlodavcov na človeka, ich odhaľovanie u voľne žijúcich zvierat je zásadné pre rozpoznávanie budúcich epidemiologických rizík.

Veľký úspech zaznamenali aj historici na Novom Zélande, podľa ktorých polynézski moreplavci pravdepodobne dosiahli pobrežie Antarktídy už niekoľko storočí pred západnými prieskumníkmi, ktorým sa zvyčajne pripisuje objavenie tohto zamrznutého kontinentu. Polynézania sú všeobecne považovaní za výnimočných moreplavcov v dejinách; na svojich dvojtrupových plavidlách nazývaných waka dokázali prekonávať obrovské vzdialenosti medzi tichomorskými ostrovmi s veľkou presnosťou.

Významný míľnik dosiahol tento týždeň aj čínsky vesmírny program. Čínska kozmická loď s tromi kozmonautmi na palube sa totiž vo štvrtok popoludní úspešne spojila so segmentom novej čínskej vesmírnej stanice. Stalo sa tak približne sedem hodín po jej štarte z kozmodrómu Ťiou-čchüan (Jiuquan Satellite Launch Center, JSLC), nachádzajúcom sa v púšti Gobi. Trojica kozmonautov – alebo tajkonautov, ako sa nazývajú čínski astronauti – strávi na novej stanici tri mesiace, počas ktorých bude vykonávať experimenty, testovať vybavenie stanice a pripravovať ďalšie rozšírenie jej hlavného obytného modulu.

Na snímke zamestnanec monitoruje na obrazovkách interiér modulu vesmírnej stanice Tchien-kung v riadiacom stredisku stredisko pre letectvo a kozmonautiku, 17. júna 2021 v Pekingu.
Foto: TASR/AP


Známa je už aj suma, za ktorú vydražili let do vesmíru s najbohatším človekom planéty Jeffom Bezosom. Zatiaľ neznámy záujemca za tento vesmírny "výlet" zaplatí 28 miliónov dolárov (23 miliónov eur). Jeho totožnosť by mala byť oznámená o niekoľko týždňov. Prvý vesmírny let spoločnosti Blue Origin, ktorá patrí Bezosovi, sa uskutoční 20. júla. Zúčastní sa na ňom samotný Jeff Bezos spolu so svojím bratom Markom.