Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci testujú prístroj na určenie THC z dychu

Foto: Ilustračné foto: TASR/Polícia

Vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST) na najnovšej snímke zachytil ikonické tzv. Stĺpy stvorenia v Orlej hmlovine v našej galaxii Mliečna dráha.

Svet 21. októbra (TASR) - Vo vedeckom svete sa v uplynulom týždni udialo niekoľko zaujímavých vecí. Vedcom sa podarilo odfotografovať hmlovinu Stĺpy stvorenia a testujú zariadenie na meranie THC z dychu. Oznámili tiež, že legendárny teleskop v Portoriku opravovať nebudú. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Národná vedecká nadácia (NSF) Spojených štátov vo štvrtok oznámila, že nebude opravovať ikonický rádioteleskop v portorickom observatóriu Arecibo, ktorý patril k jedným z najväčších svojho druhu na svete, až kým sa pred takmer dvoma rokmi nepoškodil.

Gigantický teleskop sa poškodil v auguste 2020, keď sa uvoľnilo jedno z jeho podporných lán a prerazilo 30-metrovú dieru v jeho 305 metrov širokom hlavnom tanieri.

NSF namiesto toho požiadala o finančný príspevok v hodnote päť miliónov dolárov na vytvorenie vzdelávacieho strediska v areáli observatória.

Výskumníci z Kalifornskej univerzity UCLA a start-upu ElectraTect testujú zariadenie, ktoré by mohlo byť základom pre tester na analýzu obsahu THC v dychu.

Laboratórne zariadenie určuje veľkosť elektrického napätia pri oxidácii THC (delta-9-tetrahydrokanabinol), najznámejšej psychoaktívnej látky v marihuane. V porovnaní s inými používanými metódami je toto meranie jednoduchšie a presnejšie. Po ďalšom zdokonalení a zmenšení by mohlo podobne ako alkohotester slúžiť na určovanie množstva THC z dychu človeka.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST) na najnovšej snímke zachytil ikonické tzv. Stĺpy stvorenia v Orlej hmlovine v našej galaxii Mliečna dráha.

Tieto obrovské štruktúry medzihviezdneho plynu a prachu sú vzdialené 6500 svetelných rokov od Zeme a hemžia sa množstvom hviezd. Pôsobia ako majestátne skalné útvary, ktorých farba prechádza zo zlatej až po hnedú, a na ich konci sú jasne červené miesta. Ich pozorovanie vedcom pomôže lepšie pochopiť vznik hviezd.

Svet vedy neobišli ani smutné správy. Vo veku 93 rokov zomrel americký astronaut James McDivitt, ktorý bol v marci 1969 veliteľom vesmírnej misie Apollo 9. Jej účelom bolo otestovanie zariadení, ktoré neskôr úspešne dopravili ľudskú posádku na Mesiac.

McDivitt bol tiež v roku 1965 veliteľom vesmírnej misie Gemini 4, v rámci ktorej jeho kolega Edward White uskutočnil prvý výstup Američana do vesmíru. Jeho fotografie Whitea počas výstupu do otvoreného vesmíru sa stali "ikonickými".