Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vedci vyvracajú objav najmenšieho dinosaura

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Autori pôvodného článku v Nature urobili podľa vedcov viaceré chyby.

Bratislava 15. júna (TASR) - V roku 2020 vyšla vo vedeckom časopise Nature publikácia s objavom najmenšieho dinosaura s veľkosťou kolibríka, ktorého dĺžka lebky bola len 17 milimetrov. Vedci vrátane paleontológa z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Andreja Čerňanského teraz tento objav vyvracajú v časopise Current Biology. Nejde o dinosaura, ale o bizarného jaštera. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

"Bez pochýb sa podobá na maličkého dinosaura – má veľké oči, dlhú preorbitálnu oblasť, čeľuste plné špicatých zubov a krátku klenutú mozgovňu," objasnil chybu Čerňanský, evolučný biológ a paleontológ z UK. Autori pôvodného článku v Nature urobili podľa vedcov viaceré chyby. Na fylogenetickú analýzu, ktorá skúma príbuzenské vzťahy druhov v rámci evolučných línií, použili maticu zahŕňajúcu iba dinosaury a vtáky. "Tie tvoria jednu líniu medzi dinosaurami. A tak sa na chvíľu stal malý jašter dinosaurom," uviedla hovorkyňa UK.

Článok časopis Nature stiahol pre pochybnosti, na ktoré upozornil medzinárodný tím vrátane Čerňanského. Tento tím pod vedením Juana Dazu zo Štátnej univerzity Sama Houstona v Texase a Susany Evansovej z Londýnskej univerzity v pondelok (14. 6.) vydal revíziu pôvodného nálezu a opis nového nálezu tohto živočícha. Najmä však dokazuje, že nejde o dinosaura, ale o jaštera zo skupiny šupinaté plazy.

Ako informovala Miller, prvý nález pozostával len z hlavy, zatiaľ čo nový nález mal okrem hlavy zachovanú aj časť tela s lopatkovým pletencom. Ten je typický práve pre jaštery, a nie pre dinosaury. Nový nález má tiež na nose výrazný dohora sa dvíhajúci pozdĺžny hrebeň. Líši sa však aj inými detailmi, preto dostal nové druhové pomenovanie Oculudentavis naga. Živil sa pravdepodobne drobnou korisťou. Nálezy sa našli v Mjanmarsku.