Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Vedci z UK budú spolupracovať pri výskume kognitívnej robotiky

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Projekt má štyri kľúčové piliere, a to zameranie na systematický rozvoj ľudí, vytváranie medzinárodných partnerstiev, excelentnosť výskumu a budovanie podpory výskumu.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave bude spolupracovať s medzinárodnými partnermi pri výskume kognitívnej robotiky. "Výskum prispeje k vývoju robotov, ktoré budú dôveryhodné pre ľudí, ktorí s nimi budú môcť denne interagovať," ozrejmil vedúci katedry aplikovanej informatiky UK a koordinátor projektu Igor Farkaš.

Projekt má štyri kľúčové piliere, a to zameranie na systematický rozvoj ľudí, vytváranie medzinárodných partnerstiev, excelentnosť výskumu a budovanie podpory výskumu. V rámci projektu sa tiež preskúmajú súčasné podmienky a potreby vedcov na katedre aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK.

"Spoločný výskum sa bude venovať kognitívnej robotike s využitím umelých neurónových sietí a hlbokého učenia, čo sú v súčasnosti špičkové technológie v oblasti umelej inteligencie. (...) Prispeje k zvýšeniu povedomia širokej verejnosti o technológiách súvisiacich s robotmi ako kľúčovej súčasti modernej spoločnosti založenej na informačných technológiách a zvýši reputáciu, profil a atraktivitu slovenských výskumných inštitúcií," priblížil Farkaš.

Zdieľanie informácií a komunikácia budú podporené výmenami zamestnancov a študentov, ako aj organizovaním spoločných podujatí. Realizovať sa budú napríklad webináre a workshopy. Plánované je aj predkladanie spoločných projektových žiadostí a spoločná príprava vedeckých publikácií.

Medzinárodný projekt Towards Excellent Robotics and Artificial Intelligence at a Slovak university (TERAIS) odštartoval začiatkom októbra. Je podporovaný vedecko-výskumným programom Európskej únie Horizon Europe a spolufinancovaný Univerzitou Komenského. Celkovo je naň vyčlenených 1,6 milióna eur.