Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Čo je nové vo vede? Liek na HIV pomáha aj proti demencii

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Britskí vedci zistili, že liek Maraviroc určený na liečbu HIV chráni mozog aj pred demenciou.

Svet 5. mája (TASR) - Uplynulý týždeň vo svete vedy a techniky priniesol niekoľko zaujímavých informácií. Vedci napríklad zistili, že liek proti HIV pomáha aj proti hromadeniu škodlivých proteínov v mozgu pri demencii, ako sa menila v popmusic hlasitosť spevu voči sprievodnej hudbe a získali tiež dôkazy o možnej prítomnosti vody na Marse. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Britskí vedci zistili, že liek Maraviroc určený na liečbu HIV chráni mozog aj pred demenciou. Hromadenie zhlukov škodlivých proteínov v mozgu vedie k postupnému odumieraniu mozgových buniek a nástupu ochorenia. Telo sa ich zbavuje procesom autofágie - imunitné bunky (mikroglie) ich rozložia a zlikvidujú.

Ako ukázal výskum, pri neurodegeneratívnych ochoreniach mikroglie na povrchu buniek aktivujú prepínač CCR5, čo zhoršuje schopnosť mozgu zbaviť sa toxických proteínov. Keď výskumníci na Univerzite v Cambridge pomocou lieku Maraviroc u myší vyradili CCR5, prestali sa im tiež hromadiť v mozgu proteíny huntingtín a tau. To ponúka spôsob, ako ich hromadenie zastaviť aj u ľudí a pomôcť im tak pri liečení demencie.

Nemeckí vedci skúmali stovky nahrávok populárnych piesní od roku 1946 a zistili, že hlasitosť spevu voči sprievodnej hudbe – LAR (lead-to-accompaniment-ratio) - sa postupne stíšil. Na Oldenburskej univerzite v Nemecku si ako kontrolnú vzorku vybrali štyri najvyššie umiestnené skladby v rebríčku Billboard Hot 100. Vokály v piesňach sa stišovali voči sprievodnej hudbe až do roku 1975, potom už zostala viac-menej konštantne hlasitá. Za pozorovaným poklesom môžu byť zmeny v hudobnej technológii.

Analyzovali aj skladby nominované na ceny Grammy v žánroch country, rap, pop, rock a metal v rokoch 1990 až 2020. Hlavné vokály boli v porovnaní s hudbou najhlasnejšie v country skladbách, potom nasledoval rap a pop.

Pre rock bola úroveň LAR nula, pre metal negatívna. Gitarové riffy sú charakteristické pre rock a metal, pričom zaujímajú pozíciu porovnateľnú s hlavným spevom.

Voda na Marse môže byť rozšírenejšia a mať mladší pôvod, ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z výsledkov pozorovania tamojších piesočných dún čínskym vedeckým vozidlom Ču-žung na severe Marsu v Utopia Planitia, rozsiahlej panve s priemerom asi 3.300 km. Boli bohaté na soľ s množstvom prasklín a prítomnosťou hydratovaných síranov, oxidu kremičitého a ferrihydritu. Vedci ich vznik pripisujú topeniu snehu alebo ľadu v období pred 400.000 až 1,4 miliónmi rokov. Teraz to je vyschnuté územie.

"Toto je jednoznačne nový objav pre tento región (Marsu)," uviedol planetárny vedec Frederic Schmidt z univerzity v Paríži-Saclay.

Vozidlo Ču-žung na povrchu Marsu však nezaznamenalo žiadnu vodu vo forme námrazy alebo ľadu. Počítačové simulácie a pozorovania iných kozmických misií však naznačujú, že v určitých ročných obdobiach sa na planéte môžu vytvoriť podmienky vhodné pre prítomnosť vody.