Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia UNESCO a veda

Vedci zo SAV by mali mať na najbližšie tri roky stabilizovaný rozpočet

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Zatiaľ to vyzerá tak, že SAV bude mať garantovaný rovnaký balík peňazí na najbližšie tri roky. Pre TASR to potvrdil predseda SAV Pavol Šajgalík.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) už začali s ministerstvami školstva a financií rokovania o budúcoročnom rozpočte. Zatiaľ to vyzerá tak, že SAV bude mať garantovaný rovnaký balík peňazí na najbližšie tri roky. Pre TASR to potvrdil predseda SAV Pavol Šajgalík.

"Dosiahli sme istý úspech. Zatiaľ je to v štádiu prípravy, verím, že už tomu nebude nič stáť v ceste. Ten úspech je v tom, že máme prisľúbený stabilizovaný rozpočet na tri roky," uviedol Šajgalík. Zároveň dodal, že nie je ešte jasné, o aký balík peňazí pôjde, keďže rokovania stále pokračujú. "Ale už ten samotný fakt, že by sme sa vyhli každoročnému vyjednávaniu o rozpočte, tak ako to bolo vždy doteraz, je veľmi dobrá správa pre SAV," dodal predseda SAV.

Podľa jeho slov, ak by sa takéto riešenie dostalo do praxe, vedci by si vedeli ľahšie naplánovať, do akých projektov sa môžu pustiť. Taktiež by sa dala lepšie robiť personálna politika.

SAV dostala na tento rok menej peňazí, ako tomu bolo v roku 2014. Vedci na nedostatočné financovanie upozorňovali aj protestmi koncom minulého roka. Menší rozpočet už podľa Šajgalíka SAV pocítila. Má problémy napríklad s financovaním výkonného počítača Aurel či s niektorými projektmi. "Sú to takéto veci, ktoré nám rozpočet neumožňuje nejako extrémne podporovať," dodal.

Aj pre rozpočet bola situácia v SAV koncom minulého roka vyostrená. Snem SAV vtedy odvolal z postu predsedu SAV Jaromíra Pastoreka. Kritici mu vyčítali rozpočet SAV na rok 2015, ale aj to, že nezastupoval vedcov tak, ako by mal, či zlú komunikáciu vnútri inštitúcie. Situácia sa však podľa Šajgalíka už upokojila. "Komunikácia dovnútra sa prudko zlepšila. So snemom, ktorý odvolal bývalého predsedu, vychádzame veľmi dobre. Nedávno šéfka odborov skonštatovala, že spolupráca je taká, aká ešte nebola," priblížil Šajgalík s tým, že vnútorné pomery vo vedeckej inštitúcii sú stabilizované.