Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedkyňa SAV získala s projektom o konšpiračných teóriách ERC grant

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V projekte budeme skúmať, ako sa formujú konflikty kvôli pravde. Budeme študovať nielen to, ako ľudia šíria konšpiračné teórie, ale aj to, ako proti nim bojujú iní, uviedla vedkyňa.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Európska rada pre výskum v utorok zverejnila mená úspešných žiadateľov o vedecký grant v schéme ERC Starting Grant. Finančnú dotáciu v celkovej hodnote 636 miliónov eur si rozdelí 408 mladých vedeckých talentov. Spomedzi 2932 prihlásených návrhov uspel aj projekt o konšpiračných teóriách, ktorého autorkou je sociálna antropologička Elżbieta Drążkiewicz zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Predseda SAV Pavol Šajgalík sa teší z úspechu svojej kolegyne. "Vďaka nej sa Slovensku podarilo zabodovať v európskom výskumnom priestore. Verím, že tento úspech nebude posledným. Myšlienok a nápadov, ktoré sú hodné ERC grantu, máme na Slovensku dostatok. Dôležitá však je schopnosť pretaviť ich do kvalitného projektu ľahko zrozumiteľného pre oponentov, ktorí vyžadujú extrémnu kvalitu," povedal.

Projekt sociálnej antropologičky s názvom Konflikty kvôli konšpiračným teóriám, ktorý získal ERC grant s hodnotou 1,5 milióna eur, je zameraný na analýzu rastúceho napätia súvisiaceho s konšpiračnými teóriami v Európe. Jeho cieľom je snaha pochopiť, ako sú tieto konflikty ovplyvnené sociálnymi kontextami a ako sa vyvíjajú v rôznych európskych prostrediach.

"V projekte budeme skúmať, ako sa formujú konflikty kvôli pravde. Budeme študovať nielen to, ako ľudia šíria konšpiračné teórie, ale aj to, ako proti nim bojujú iní. Vybudujem výskumný tím, s ktorým budeme realizovať prípadové štúdie vo viacerých európskych krajinách," uviedla vedkyňa. Projekt bude realizovať na Sociologickom ústave SAV, začne sa na jar budúceho roka a bude trvať päť rokov.

Medzi najúspešnejšie krajiny, v ktorých laureáti ERC Starting Grantu navrhli realizovať svoje projekty, patrí Nemecko (81 projektov), Spojené kráľovstvo (70), Holandsko (40) a Francúzsko (39). Slovensko je dlhodobo na chvoste rebríčkov v počte získaných ERC grantov. Doteraz boli výskumu na Slovensku udelené dva ERC granty. Nositeľom oboch grantov bol nanobiotechnológ Ján Tkáč z Chemického ústavu SAV.