Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Sonda Dawn sa blíži k obežnej dráhe Ceresu

Fotografia planéty Ceres, ktorú vyhotovila vesmírna sonda Dawn zo vzdialenosti 46 000 kilometrov vo štvrtok 19. februára 2015. Foto: TASR/AP

Dawn je prvou misiou, ktorej cieľom boli dva vesmírne objekty. Ich skúmanie má vedcom pomôcť lepšie porozumieť vývoju slnečnej sústavy.

Pasadena 2. marca (TASR) - Americká vesmírna sonda Dawn (Úsvit) sa pripravuje na "stretnutie" s najväčším objektom v pásme asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Sonda, patriaca americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA), sa po trojročnom lete dostane v piatok na obežnú dráhu trpasličej planéty Ceres. Bude to v poradí druhá zastávka misie, ktorá predtým skúmala asteroid Vesta.

Dawn počas približovania k Ceresu vyhotovuje fotografie tohto telesa. V najbližších mesiacoch, keď bude sonda krúžiť nad povrchom asteroidu, očakávajú vedci ešte ostrejšie zábery.

Sonda poháňaná iónovým motorom vyštartovala zo Zeme v septembri 2007. Dawn je prvou misiou, ktorej cieľom boli dva vesmírne objekty. Ich skúmanie má vedcom pomôcť lepšie porozumieť vývoju slnečnej sústavy.

V rokoch 2011-2012 skúmala Dawn Vestu, druhý veľký objekt v takzvanom pásme planétok medzi obežnými dráhami Marsu a Jupiteru. Na Zem vtedy odoslala viac ako 30.000 fotografií.