Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

SAV: Superpočítač Aurel je už SUPERsuperpočítač, zvýšili mu výkon

Na snímke chladiaci, manažovací a napájací systém superpočítača Aurel v budove výpočtového strediska Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave, 18. novembra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Systém disponuje viac ako 4000 výpočtovými jadrami, 32 terabajtami RAM pamäte, 225 terabajtami internej a 600 terabajtami externej diskovej kapacity.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Slovenský superpočítač Aurel je oddnes ešte lepší. Jeho výpočtový výkon po inštalácii nových častí totiž vzrástol o tretinu. Vedeckým pracovníkom aj študentom slovenských univerzít sa tak skvalitní práca s jedným z najvýkonnejších strojov na svete. Aké nové možnosti prináša táto novinka slovenskej vede, dnes predstavili zástupcovia Slovenskej akadémie vied (SAV) vo svojom Výpočtovom stredisku v Bratislave.

Zvýšenie výkonu superpočítača bolo podľa riaditeľa Výpočtového strediska SAV Tomáša Lacka potrebné, aby nemuseli jeho užívatelia čakať ako doteraz, kedy bude možné spustiť ich úlohy.

"Slúži to aj k optimalizácii samotného výpočtového procesu, pretože sme sa rozhodli dokonfigurovať do systému interné diskové pole, ktoré je pripojené na rýchlu komunikačnú sieť. Tá umožňuje svižnejšie spúšťanie týchto úloh," uviedol pre TASR. Ako spresnil, v druhej etape budovania infraštruktúry pre vysokovýkonné počítanie získali výpočtový systém, ktorý po rozšírení disponuje viac ako 4000 výpočtovými jadrami, 32 terabajtami RAM pamäte, 225 terabajtami internej a 600 terabajtami externej diskovej kapacity.

Galéria predstavuje dizajn superpočítača Aurel:





Slovenska veda medzi špičkou

Podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Pellegriniho superpočítač posúva v tejto oblasti slovenskú vedu na špičku v rámci strednej Európy. "Vytvárajú sa u nás možnosti modelovať a skúmať veci, ktoré doteraz nebolo možné, či už je to v oblasti biológie, chémie, fyziky, ale aj jadrovej energetiky," podotkol. Ministra zároveň teší, že tento stroj slúži všetkým vedeckým inštitúciám, ktoré na ňom plánujú vykonávať výskum.



Lacko vníma jeho prednosti v širokom spektre využitia, čo sa malo potvrdiť aj doteraz. "Tento systém je možné použiť napríklad aj v sociológii, na skúmanie správania sa veľkej masy ľudí, alebo sa v ňom dajú modelovať rôzne davové psychózy, ktoré vznikajú," vysvetlil.

Superpočítač podľa jeho slov možno použiť na všetky udalosti a problémy, ktoré je možné preniesť istým modelom do digitálnej podoby. "Popísaním daného problému sa robia rôzne simulácie a modelovanie. Slúži tak aj pre štandardné náročné vedecko-technické výpočty," dodal riaditeľ.

Fyzik Roman Martoňák o možnostiach využitia superpočítača Aurel:





Majú ho už dva roky

Aurel slúži vedcom SAV od jesene 2012. Zadarmo ho využívajú aj bratislavská Slovenská technická univerzita, Žilinská univerzita, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Technická univerzita v Košiciach. Ešte pred svojím rozšírením patril medzi 500 najvýkonnejších strojov na svete.

Za necelé dva roky od jeho spustenia zaregistrovalo Výpočtové stredisko SAV zhruba 100 používateľov. Tí Aurelov výkon využili v 63 projektoch v oblastiach vedy a výskumu, a to napríklad pri štúdiu genetickej variability endemitov rôznych chránených rastlinných druhov na území Slovenska i celej Európy, alebo pri počítačových simuláciách v oblasti teoretickej chémie. Samotný superpočítač aj s terajším rozšírením vyšiel približne na sedem miliónov eur. SAV kupovala i rozširovala počítač kompletne zo štrukturálnych fondov.