Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Výskumníci vyvinuli čip, ktorý na výpočty využíva svetlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tím výskumníkov viedli vedci z Polytechnickej univerzity v Miláne, výsledky štúdie publikoval odborný žurnál Nature Photonics.

Rím 5. decembra (TASR) – Medzinárodná skupina vedcov vyvinula čip, ktorý na určenie optimálneho tvaru svetelného lúča pre dané prostredie využíva svetlo. TASR správu prebrala od agentúry ANSA.

Silikónové čipy vyvinuté tímom fungujú ako inteligentné zariadenia schopné zároveň vysielať a prijímať údaje. Vo dvojiciach dokážu autonómne vypočítať optimálny tvar svetelného lúča na prechod ľubovoľným prostredím. Čipy dokážu vytvárať a riadiť veľké množstvo prekrývajúcich sa lúčov bez toho, aby sa lúče navzájom rušili, čo výrazne zvyšuje prenosovú rýchlosť.

Tvar svetelného lúča je kľúčový vo vývoji najmodernejšej techniky najmä tam, kde je potrebné rýchlo preniesť veľké množstvo údajov. Výsledky štúdie možno uplatniť napr. pri bezdrôtových systémoch novej generácie, ktoré na prenos údajov používajú optickú technológiu. Zároveň ich však možno použiť aj pri vývoji umelej inteligencie (AI), kvantových počítačov, kryptografických a navigačných systémov, pri pokročilej lokalizácii, či výrobe snímačov.

Tím výskumníkov viedli vedci z Polytechnickej univerzity v Miláne, výsledky štúdie publikoval odborný žurnál Nature Photonics.

"Naše čipy sú matematické procesory využívajúce pri výpočtoch svetlo. Sú preto veľmi rýchle, efektívne a majú veľmi nízku spotrebu energie," vyhlásil spoluautor štúdie Francesco Morichetti z Polytechnickej univerzity v Miláne. "Táto technológia ponúka množstvo výhod: extrémne jednoduché spracovanie (údajov), vysokú energetickú účinnosť a obrovskú prenosovú rýchlosť," dodal.