Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Webbov ďalekohľad zachytil prachové prstence Neptúna

Kombosnímka zobrazuje rôzne fotografie planéty Neptún, ktoré zhotovili kozmická sonda Voyager 2 v roku 1989 (vľavo), Hubblov ďalekohľad v roku 2021 (uprostred) a ďalekohľad Jamesa Webba v roku 2022 (vpravo). Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba na novej snímke detailne zachytil planétu Neptún a jeho jemné prašné prstence, čo sa nepodarilo už celé desaťročia. V stredu 21. septembra 2022 to oznámili predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Foto: TASR - AP

Astronómom sa naposledy podarilo vidieť najvzdialenejšiu planétu Slnečnej sústavy tak detailne v roku 1989, keď okolo nej preletela kozmická sonda Voyager 2.

Washington 22. septembra (TASR) - Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) na novej snímke detailne zachytil planétu Neptún a jej jemné prachové prstence, čo sa nepodarilo už celé desaťročia. V stredu to oznámili predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Astronómom sa naposledy podarilo vidieť najvzdialenejšiu planétu Slnečnej sústavy tak detailne v roku 1989, keď okolo nej preletela kozmická sonda Voyager 2.

Mark McCaughrean z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) uviedol, že schopnosť JWST zhotovovať infračervené zábery poskytla úplne nový pohľad na atmosféru Neptúna. Ďalekohľad podľa neho pri zhotovovaní snímky "odfiltroval všetko žiarenie a pozadie" tak, že vedci teraz môžu začať skúmať zloženie atmosféry tejto planéty.

Na predchádzajúcich záberoch, ktoré boli zhotovené Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom, má Neptún tmavomodrú farbu, čo je spôsobené prítomnosťou metánu v jeho atmosfére. Nové snímky z JWST však zachytávajú planétu ako sivobielu.

Ďalekohľad tiež zachytil aj sedem zo 14 doteraz známych Neptúnových mesiacov. Jedným z nich je veľký mesiac Triton, ktorý je väčší ako trpasličia planéta Pluto.

JWST začal fungovať vlani v decembri vo vzdialenosti približne 1,6 milióna kilometrov od Zeme. NASA jeho prvé zábery zverejnila v júli.