Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

NÁDHERA:Webbov teleskop zachytil v Orlej hmlovine tzv. Stĺpy stvorenia

Na kombosnímke poskytnutej americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) 19. októbra 2022 sú Stĺpy stvorenia ako súčasť Orlej hmloviny zachytené vesmírnym teleskopom Jamesa Webba v takmer infračervenom svetle (vpravo) a vľavo Stĺpy stvorenia zachytené Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom v roku 2014. Foto: TASR/AP

Pôsobia ako majestátne skalné útvary, ktorých farba prechádza zo zlatej až po hnedú, a na ich konci sú jasne červené miesta.

Washington 20. októbra (TASR) - Vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST) na najnovšej snímke zachytil ikonické tzv. Stĺpy stvorenia v Orlej hmlovine v našej galaxii Mliečna dráha. TASR o tom informuje podľa správ AFP a NASA.

Tieto obrovské štruktúry medzihviezdneho plynu a prachu sú vzdialené 6500 svetelných rokov od Zeme a hemžia sa množstvom hviezd. Pôsobia ako majestátne skalné útvary, ktorých farba prechádza zo zlatej až po hnedú, a na ich konci sú jasne červené miesta.

"Sú to len niekoľko stotisíc rokov staré vývrhy z hviezd – hviezd, ktoré sa ešte stále len formujú". Tieto "mladé hviezdy pravidelne vystreľujú nadzvukové prúdy, ktoré sa zrážajú s oblakmi materiálu, akými sú aj tieto hrubé stĺpy," uviedla NASA vo vyhlásení. Ich pozorovanie vedcom pomôže lepšie pochopiť vznik hviezd.

Veľkolepé stĺpce vesmírneho prachu a plynov zachytil v roku 1995 Hubblov ďalekohľad a potom znova v roku 2014. Omnoho dokonalejší Webbov teleskop zachytáva aj infračervené žiarenie, a preto ukazuje aj doteraz pre ľudské oko neviditeľné vesmírne telesá a javy.

JWST začal fungovať vlani v decembri vo vzdialenosti približne 1,6 milióna kilometrov od Zeme. NASA jeho prvé zábery zverejnila v júli a doteraz poskytol vedcom aj laikom množstvo výnimočných obrázkov vesmíru. Jednou z hlavných úloh ďalekohľadu v hodnote desať miliárd dolárov je štúdium životného cyklu hviezd. S jeho pomocou sa vedci pokúšajú objaviť aj exoplanéty s podmienkami vhodnými pre život.