Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Zákaz ovocných príchutí môže znížiť používanie e-cigariet tínedžermi

Na ilustračnej foto elektronická cigareta. Foto: TASR/AP

Ochutené elektronické cigarety už zakázali štyri štáty v USA (Massachusetts, New Jersey, New York a Rhode Island) a Kalifornia zakázala ich predaj v kamenných obchodoch.

Washington 6. mája (TASR) - Používanie elektronických cigariet medzi americkými tínedžermi by sa mohlo radikálne obmedziť, ak by boli zakázané ovocné príchute ich náplní. TASR informuje podľa časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Vdychovanie výparov, ktoré elektronická cigareta vytvára odparovaním náplne s obsahom nikotínu sa označuje ako vapovanie. Ich používanie aspoň raz mesačne priznáva v USA každý piaty tínedžer – asi 2,55 miliónov žiakov základných a stredných škôl. Zároveň sa však znížilo tradičné fajčenie tabaku.

Podľa štúdie Ohio State University sedemdesiat percent súčasných užívateľov e-cigariet vo veku 14 až 21 rokov v USA uviedlo, že by sa tohto zlozvyku zbavili, ak by chutil ako bežné cigarety. Ak by bola povolená iba mentolová príchuť, s vapovaním by prestalo 40 percent opýtaných.

Vedci skúmali správanie 1.400 vaperov z celých Spojených štátov, ktorí za posledných 30 dní aspoň raz vapovali.

Až 45 percent účastníkov výskumu uviedlo, že obľubujú čisté ovocné príchute a 30 percent kombináciu mentolu s ovocím. Čistú mentolovú príchuť uprednostňovalo asi 10 percent a tabakovú iba tri percentá.

Podľa výsledkov 549 tínedžerov (38,8 percenta) by prestalo vapovať v prípade zákazu ochutených e-cigariet. Ak by sa to rozšírilo aj na mentol, prestalo by 1.001 mladých ľudí (70,8 percenta).

Výskumníci upozorňujú, že vo výskume nedokázali overiť, či by mladí ľudia skutočne prestali používať e-cigarety, ak by boli tieto príchute zakázané. Ovocné a mentolové príchute však boli jednoznačne "dôležité pre záujem pokračovať v (ich) používaní". Výsledky tiež nemožno zovšeobecniť na celú mladú populáciu, pretože účastníkmi boli väčšinou belosi a ženy.

Ochutené elektronické cigarety už zakázali štyri štáty v USA (Massachusetts, New Jersey, New York a Rhode Island) a Kalifornia zakázala ich predaj v kamenných obchodoch.

Vapovanie tabakové koncerny kedysi propagovali ako zdravšiu alternatívu k fajčeniu a tiež spôsob, ako pomôcť ľuďom odvyknúť si od nikotínu. Pribúdajú však dôkazy, že aj pri vapovaní hrozia vážne zdravotné riziká. Môžu tiež lákať novú generáciu užívateľov nikotínu, ktorí by za normálnych okolností nezačali vôbec fajčiť.